Dipsalut TV
23/03/2017
El programa d'educació per la salut "Sigues Tu": entrenant les habilitats per a la vida
Veure tots els videosProgrames per línies d'actuació
Establiments públics i indrets habitats

Pt08. Programa de suport econòmic per a la seguretat, vigilància, salvament i socorrisme a les platges
Aquest programa té per objecte finançar les actuacions de seguretat, vigilància, salvament i socorrisme a les platges, dins del programa de suport econòmic Pt08 de Dipsalut.
Introducció
A més de l’estat sanitari de les sorres i els equipaments, hi ha un altre factor que contribueix a fer de les platges un entorn més o menys segur. Es tracta dels serveis de vigilància i salvament.
Es considera una platja segura aquella que disposa d’aquests serveis, juntament amb les infraestructures i els recursos humans necessaris per proporcionar el servei de manera adequada.
Per promoure que les platges de la demarcació comptin amb dispositius de socorrisme i vigilància, i que aquest servei es presti de manera idònia, Dipsalut ofereix suport econòmic als ajuntaments de les poblacions del litoral gironí.
La campanya de seguretat a les platges d’aquest 2021 (que es va iniciar el 15 de juny i ha finalitzat aquest passat 15 de setembre), s’ha tancat amb un total de 21 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, la gran majoria homes de nacionalitat espanyola i de més de 70 anys. Un 42%, han finat a les platges de la Costa Brava (9). El mes de juliol ha estat el que més ofegaments mortals ha registrat (8 persones), a diferència de l’estiu passat (va ser a l’agost quan hi va haver més ofegaments mortals).
Aquest 2021, tots els dinou municipis del litoral que han sol·licitat la subvenció per a accions de seguretat, vigilància i salvament a les seves platges s’han beneficiat del suport econòmic. Dipsalut ha fet una aportació mitjana del 17% de la despesa subvencionable dels serveis.
L’experiència en el desenvolupament d’aquest programa ha demostrat la conveniència de la seva continuïtat per vetllar per la seguretat dels usuaris d’aquests espais.
Objectius
- Dotar els ajuntaments del suport econòmic necessari per disposar d’unes platges segures, amb els serveis de vigilància, salvament i socorrisme i les infraestructures necessàries.
Destinataris
Tots els ajuntaments del litoral gironí.
Es recorda que, el Consell Català de l’Esport estableix que els socorristes han d’estar inscrits al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC) en algun dels apartats que autoritza a exercir la professió de socorrista aquàtic en piscines.
Accions
- Aprovar i concedir una línia de suport econòmic per a la seguretat, la vigilància, el salvament i el socorrisme a les platges, que els ajuntaments beneficiaris hauran de justificar amb la presentació de la memòria d’activitats i el compte justificatiu.
- Recollir i estudiar la informació generada pels ajuntaments en relació amb els serveis de seguretat, vigilància, salvament i socorrisme.
Normativa
- Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.
- Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya.
- Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes.
- Ordre de 31 de juliol de 1972 sobre les normes per a la seguretat humana en llocs de bany.
- Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Ordenança general de subvencions de la Diputació de Girona.
Cost i finançament
Programa de suport econòmic.
Bases i convocatòria
Dipsalut aprovarà una línia de subvenció de concurrència competitiva en la qual podran participar tots els municipis del litoral gironí.
Les bases específiques reguladores de la subvenció es van publicar en el BOP de Girona núm. 56, de 20 de març de 2019
La convocatòria de la subvenció publicada en el BOP de Girona núm. 36, de 22 de febrer de 2022
Informació addicional:
Sol·licitud
El període de sol·licitud d’aquest programa s’estableix en la convocatòria de subvenció que es publica en el Butlletí Oficial de la Província de Girona i que podeu consultar al web de Dipsalut.
Es tracta d’una línia de subvenció en la qual poden participar tots els municipis del litoral gironí.
Els ajuntaments interessats han de presentar la sol·licitud d’aquest programa via electrònica a través de la seu electrònica de Dipsalut.
Justificació
El període per justificar la despesa objecte d'aquest programa Pt08 s’estableix en la convocatòria de la subvenció que es publicarà al Butlletí Oficial de la Província.
Resolució
La resolució es comunica als beneficiaris per mitjà del tauler d’anuncis e-Tauler de la seu electrònica de Dipsalut (https://seu.dipsalut.cat) i serà publicada en el Butlleti Oficial de la Provincia de Girona en el termini màxim de deu dies a comptar des de la data d’adopció de la resolució, d’acord amb l’article 45.3 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Sol·licitud del programa Pt08
Per visualitzar la fitxa del tràmit “Sol·licitud programa Pt08” [seu electrònica] podeu prémer aquí.
Per a més informació:
972414720

- Introducció
- Pt05. Programa d’avaluació de la salubritat de les piscines d’ús públic
- Pt06. Programa de suport a la gestió de la salubritat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o de gestió municipal
- Pt07. Programa de suport a la gestió de la salubritat de les platges
- Pt08. Programa de suport econòmic per a la seguretat, vigilància, salvament i socorrisme a les platges
- Pt09. Programa de suport a la gestió de la salubritat de les sorreres infantils
- Pt10. Programa de suport econòmic a les actuacions per a la lluita i control integrat de plagues urbanes
- Pt11. Programa de suport a la gestió dels riscos derivats de la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus)
- Pt12. Programa de control i gestió de riscos derivats de la presència de simúlids a les comarques del Gironès i el Baix Empordà
- Pt15. Programa de suport econòmic per al personal de socorrisme a les piscines d'ús públic de titularitat i/o gestió municipal