Programes per línies d'actuació

Pm08. Programa "Sigues tu", eines i actius per a la salut

Catàleg 2020

Programes per línies d'actuació

Pm08. Programa "Sigues tu", eines i actius per a la salut

 

Us informem que el programa diposa d'una web pròpia amb tota la informació i recursos per treballar les habilitats per a la vida a l'aula.

 

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les habilitats per a la vida són un factor clau en la capacitat de les persones per gestionar la seva vida, la seva salut i la capacitat per relacionar-se amb l’entorn i influir-hi.

 

Les destreses per a la vida considerades com a bàsiques per l’OMS són: comunicació interpersonal, negociació i rebuig, empatia, treball en equip i col•laboració, defensa o advocació, gestió de l’estrès, gestió de les emocions i els sentiments, autoestima i control intern, pensament crític, presa de decisions i solució de problemes.

 

Diferents investigacions han posat de relleu la relació entre aquestes habilitats i els estils de vida saludables (reducció del consum de tabac, d’alcohol i d’altres substàncies, conductes sexuals més segures, alimentació equilibrada...), especialment en infants, adolescents i gent jove. En aquest sentit, els infants i joves en situació de vulnerabilitat social i econòmica tenen menys recursos i oportunitats de desenvolupar aquestes capacitats psicosocials i això provoca una situació d’iniquitat que cal revertir.

 

L’escola i l’institut són espais per introduir aquests aprenentatges de manera estructurada. Per fer-ho cal tenir en compte tota la comunitat educativa i desenvolupar una metodologia participativa basada en l’apoderament individual i comunitari.

 

Així doncs, el programa «Sigues tu: eines i actius per a la salut» pretén facilitar l’aprenentatge de les deu habilitats bàsiques per a la vida i promoure estils de vida saludables, de manera coordinada amb altres agents del territori, donant eines als docents i a les famílies per avançar en aquesta direcció.


Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s’incorporen de manera clara tant en el marc conceptual com en les accions i propostes d’aquest programa. Es facilita que l’alumnat, les famílies i la comunitat educativa adquireixin coneixements i habilitats que els permetin l’adopció d’estils de vida saludables, la valoració de la diversitat i el desenvolupament d’una cultura de desenvolupament sostenible.

En aquesta línia, es promou:

  • ODS 3 (Salut i Benestar): la reflexió i el debat al voltant d’aspectes clau com l’afectivitat i la sexualitat o els consums de drogues.
  • ODS 5 (Igualtat de Gènere):  la valoració i coresponsabilitat en les tasques de cura i el treball domèstic no remunerat i es denuncien pràctiques nocives com la mutilació genital o el matrimoni forçat.
  • ODS 12 (Consum Responsable) i ODS 13 (Acció Climàtica): la importància d’adquirir uns hàbits de consum que ens permetin viure en harmonia amb la natura i mitigar el canvi climàtic.
  • ODS 16 (Societats Justes): el treball amb les famílies i la comunitat educativa fomenta una criança positiva i una educació participativa.

 

Tots els ajuntaments de la demarcació de Girona que tinguin com a mínim una escola de primària i/o un institut de secundària.
Si es tracta d’una escola rural amb grups de diferents edats, es pacta amb la direcció del centre educatiu a quin alumnat s’adreça l’actuació.

Persones beneficiàries:

  • Alumnat d’infantil i de primària (de P3 a 6è)
  • Alumnat de secundària (1r, 2n, 3r i 4t de l’ESO)
  • Alumnat de Programes de Formació i Inserció i Centres d’Adults
  • Docents dels centres participants
  • Famílies, pares, mares i persones cuidadores amb un rol parental

 

  • Desenvolupar les habilitats dels infants i les persones joves perquè puguin afrontar de manera positiva els desafiaments de la vida quotidiana.
  • Promoure la incorporació als centres educatius d’un treball transversal d’educació per a la salut i ajudar així a millorar la qualitat de vida tant de l’alumnat com del professorat.
  • Facilitar a les famílies espais de reflexió sobre la salut de les seves filles i fills i proporcionar estratègies de criança positiva per afrontar el seu procés de desenvolupament com a persones.
  • Promoure les relacions dels centres educatius amb la comunitat (famílies, associacions, centres de salut, persones clau de la comunitat...).

 

«Sigues tu: eines i actius per a la salut» desenvolupa, als centres educatius, una proposta de treball transversal d’educació per a la salut, que inclou processos de formació per a docents i famílies.

 

Continguts

Les habilitats per a la vida definides per l’Organització Mundial de la Salut, les habilitats parentals orientades a una criança positiva i els diferents estils de vida que més influeixen en la salut.

 

Materials

El programa inclou material per a diferents destinataris: alumnat, professorat i famílies. Els materials s’adeqüen al nivell educatiu i al públic destinatari.

 

Metodologia

Es duu a terme una metodologia activa i vivencial en base als coneixements previs i interessos de les persones participants

 

Suport als centres educatius

Un professional de l’equip tècnic del “Sigues tu” facilita la implementació del projecte al centre educatiu, i dona suport a l’equip docent, especialment als tutors i tutores, que són els que han d’executar-lo. És recomanable que el programa formi part del projecte educatiu del centre i que es nomeni una persona de l’escola que se’n faci responsable. Per tal de facilitar-ne la implementació, algunes de les sessions amb l’alumnat estan conduïdes directament per una professional de l’equip tècnic del “Sigues tu”.

D’acord amb les característiques de l’alumnat (primària o secundària), es planteja una proposta ajustada a la realitat del centre educatiu:

  • Recurs per a infantil i primària. El programa s’implementa de manera contínua i s’adapta a les hores de tutoria, de manera que els tutors i les tutores puguin adequar-lo a la seva programació d’aula.
  • Recurs per a ESO, Programes de Formació i Inserció i Centres d’Adults . El programa es desenvolupa de manera contínua i s’adapta a les hores de tutoria. Són entre 10 i 20 sessions per curs, que es programen d’acord amb la planificació del centre.


Es posarà, a disposició dels centres, psicòlegs especialitzats per assessorar els docents sobre situacions complexes que puguin haver sorgit en el treball amb els alumnes.

 

Sessions per a famílies

S’ofereix a tots els centres educatius trobades informatives amb les famílies amb l’objectiu d’explicar-los el treball en habilitats per a la vida que es realitza a l’aula i com donar-li continuïtat a casa.

A més, els centres que hi estiguin interessats poden aprofundir en l’estratègia de criança positiva realitzant un programa específic de 7 sessions (de 2 hores de durada cadascuna) per a les famílies.

De forma paral·lela a les sessions per a les famílies, es duran a terme un tallers educatius amb els infants. Estan conduïts per professionals especialitzats en habilitats per a la vida. Això permet afavorir l’assistència de les famílies a les sessions i promoure la continuïtat del treball d’aquestes competències psicosocials a casa.

Les sessions es coordinaran a través del centre educatiu corresponent. Per més informació consulteu el web del programa “Sigues tu” a l'apartat Sigues tu en família

 

Catàleg de recursos de teatre

Els centres que fan el programa tindran a la seva disposició un Catàleg de recursos teatrals, tant per a primària com per a secundària. Aquestes activitats contribueixen a reforçar la intervenció pedagògica del programa. Estan dirigides per un professional de les arts escèniques i es duen a terme a l’aula. Tenen com a objectiu cohesionar el grup i treballar les habilitats per a la vida de manera amena i divertida a partir de diferents temes de salut com per exemple consums, igualtat de gènere o gestió de les emocions.
 

 

Programa de servei finançat íntegrament per Dipsalut.

 

Del 5 de maig al 15 de setembre de 2020

 

L’han de sol·licitar els ajuntaments, per tal que es desenvolupi als centres educatius del municipi que prèviament han comunicat la seva voluntat de participar-hi. La sol·licitud és per al curs 2020/21.

 

La sol·licitud s’ha de presentar per via electrònica (pel registre electrònic, des del mateix SIMSAP), accedint al model de sol·licitud:

  • Pm08. Programa «Sigues tu: eines i actius per a la salut»

 

L’ajuntament ha d’indicar la relació de centres del municipi interessats en el programa i el nombre aproximat de grups i alumnes que el durien a terme. La sol·licitud del servei s’ha de fer sempre en resposta a la demanda del centre educatiu de la població, que prèviament haurà estat informat per Dipsalut de tots els requeriments i accions incloses en el programa.

 

L’Organisme donarà resposta a les sol·licituds fins a esgotar el crèdit pressupostari previst. Tenen prioritat els centres que ja hagin implementat el programa en cursos anteriors i els que presentin factors socioeconòmics desfavorables. En el cas que sigui necessari, es prioritzen els municipis amb menys població.

 

Cal recordar que, des del SIMSAP, també es pot fer el seguiment i veure els resultats de les actuacions que Dipsalut està efectuant al municipi. A més, es poden consultar les accions i els resultats de catàlegs anteriors.

 

El programa ofereix un pla de formació per a docents que inclou:

  • Formació inicial (de dues hores) al centre educatiu, per explicar la filosofia, la metodologia, els serveis i els materials inclosos en el programa. En cas d’haver participat en el programa en anys anteriors, la formació s’adaptarà a les necessitats específiques del centre.
  • Formació continuada, per aprofundir en la filosofia i els continguts del programa i establir sinergies entre els docents participants. Aquesta formació podrà ser a distància (individual) i/o presencial a les instal•lacions del centre educatiu corresponent.

 

Tota la formació és gratuïta i, en el cas de la formació continuada, està acreditada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

Podeu obtenir-ne tota la informació, consultant el web del programa “Sigues tu” a l'apartat de Formació. 

Aquest programa no disposa de formació vinculant.

 

El període de solicitud d'aquest programa és del 5 de maig al 15 de setembre de 2020

 

Per accedir a la fitxa del tràmit “Sol·licitud programa Pm08” podeu prèmer aquí

972 414 720

aloste@dipsalut.cat