Notícies

 

“Caçant” mosquits tigre amb el mòbil

Atrapa el Tigre

22/10/2015

“Caçant” mosquits tigre amb el mòbil

Elevada participació dels gironins en l’aplicació “Tigatrapp” que permet perseguir l’insecte invasor

 

Dipsalut, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter i els ajuntaments de la demarcació de Girona porten a terme programes per evitar el mosquit tigre. Els ciutadans, per altra banda, tenen un paper molt important per evitar la proliferació d’aquest insecte en els espais privats. Des del 2013, l'aplicació "Tigatrapp" per a telèfons mòbils i tauletes ajuda la ciutadania a combatre el mosquit tigre.


“Caçar” mosquits tigre amb el mòbil és cada vegada més habitual entre els ciutadans. Per combatre aquest molest insecte a través de les noves tecnologies només cal teclejar en el mòbil Atrapaeltigre.com i descarregar-se l’aplicació gratuïta “Tigatrapp”. Quatre icones ajuden els usuaris a omplir les dades necessàries perquè aquesta iniciativa de ciència ciutadana sigui un èxit. Aquest projecte pioner ofereix un nou escenari d’investigació basat en un sistema ciutadà de recopilació d’informació que se suma a la gestió que altres organismes, com ara Dipsalut, porten a terme per combatre el mosquit tigre.


Els “caçadors” d’insectes que participen en Atrapa el Tigre han d’indicar, per exemple, el lloc de cria on han trobat l’insecte. És a dir, si l’han vist en un recipient petit, un embornal o una bassa petita, entre altres. Una altre de les icones de l’aplicació demana als usuaris quina morfologia tenia l’exemplar que han “caçat”. L’aplicació també permet enviar fotografies de l’insecte i, per últim, indicar el punt geogràfic on s’ha localitzat el mosquit.


Totes aquestes dades i fotografies van a parar al Centre d’Estudis Avançat de Blanes on es troben els creadors d’aquest projecte que es va posar en marxa el 2013. Aquí els experts validen les dades enviades pels ciutadans que serveixen per crear un mapa de distribució del mosquit tigre. 

 

Més de 2.500 ciutadans ja formen part de la “patrulla ciutadana” d’Atrapa el Tigre que combat aquest insecte aportant informació a través del mòbil. Els gironins, així com els veïns del litoral mediterrani, són els ciutadans més afectats pel mosquit tigre i també els que més col·laboren amb aquesta iniciativa que ja ha aconseguit prop de 16.000 descàrregues de l’aplicació “Tigatrapp”. El projecte basat en la ciència ciutadana està revolucionant el sistema de seguiment i control del mosquit tigre. Aquest model va permetre detectar per primer cop el mosquit tigre a Andalusia i en el Pre-pirineu català l’any passat. Enguany també s’han rebut alertes ciutadanes en noves regions que s’estan contrastant amb les xarxes de seguiment a escala estatal i regional.

 

Atrapa el Tigre està coordinat per l’ICREA Movement Ecology Lab del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CEAB-CSIC) i associat al Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).


Dipsalut, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter i els ajuntaments de la demarcació de Girona porten a terme programes per evitar el mosquit tigre. Això no obstant, els ciutadans tenen un paper molt important en evitar la proliferació del mosquit tigre, ja que es calcula que més del 90% d'espais on l’insecte pot criar són privats. Per aquest motiu és molt important que cada persona es responsabilitzi d’evitar que el mosquit criï a casa seva. Netejar anualment les canaleres de teulats i terrasses; evitar les acumulacions d’aigua o eliminar els pneumàtics vells portant-los a la deixalleria són algunes de les recomanacions que cal seguir per evitar aquest insecte.

Imatge de l'aplicació "Tigatrapp"

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització