Notícies

 

Recursos per educar en la cultura de la pau

Imatge d'arxiu d'una sessió del "Sigues tu" a l'escola Camins de Banyoles. E.Kelele/Dipsalut

03/03/2022

Recursos per educar en la cultura de la pau

Des del programa d'educació per a la salut, proposem una sèrie de recursos que faciliten conversar i reflexionar sobre les guerres i promoure la cultura de la pau. Van dirigits tant a docents, per treballar aquest tema a les aules, com a famílies.

Les guerres -com les que actualment s'estan patint a Ucraïna i a altres parts del món- suposen una greu amenaça per a la salut de les persones. L’impacte és a nivell físic, psicològic, social i espiritual, en totes les esferes de la salut, i tant de manera immediata com a llarg termini; ja que un dels primers requisits per a la salut és la pau (Carta Otawa, 1986).

Aquests dies, a Ucraïna, s’estan produint atacs a població civil, que donen lloc a moltes morts evitables i a una clara violació dels Convenis de Ginebra per a la protecció de les víctimes dels conflictes armats. A més, tal com afirma l’Associació Europea de Salut Pública (EUPHA), aquesta invasió suposa un desplaçament inevitable de moltes persones, destrucció d’infraestructures i interrupció del comerç; que tindran unes greus conseqüències econòmiques pel poble, que, en molts casos, ja patia una situació econòmica molt desfavorable que posava en risc la seva salut.

Aquesta situació és similar a la que es produeix en altres països, com per exemple Afganistan o Síria, on també s’han produït conflictes bèl·lics i on la població encara en pateix les conseqüències; especialment les persones més vulnerables, com els infants.

Així doncs, es fa més necessari que mai poder conversar i reflexionar sobre la cultura de la pau a l’aula i en família. És a dir promoure els valors, les actituds i els comportaments orientats al respecte per a la vida i als drets humans i el rebuig a la violència en totes les seves formes.

Des del “Sigues tu” us proposem que expliqueu la situació a l’aula i oferiu espai als infants i joves per poder expressar els seus dubtes i emocions. Us podeu centrar en:

- Reflexionar sobre el valor de la no violència


- Reconèixer i explicitar l’existència de diversitat de perspectives i la necessitat de cooperar per assolir objectius comuns.


- Treballar la cohesió de grup, l’escolta activa i l’empatia


Per tal d’abordar aquests continguts, us proposem alguns recursos:

- Per primària:

+ Faula africana del mico i el peix, que promou la presa de consciència sobre la diversitat i l'escolta activa.

+ Curt "El pont", que mostra com una situació es pot resoldre de maneres diferents: amb l'enfrontament o mitjançant la col·laboració.

+ Dinàmica "De l'individu, a la col·lectivitat", que ens pot ajudar a reflexionar sobre els avantatges del treball en equip.



- Per secundària:

+ Dinàmiques curtes per promoure la cohesió de grup

+ Càmera oculta: racisme: ens permet reflexionar sobre els estereotips i els prejudicis que promouen la violència.

+ Vídeo "Tot el que compartim", que ens pot ajudar a reflexionar sobre com cataloguem les persones

 

Aquesta proposta, i els recursos que l’acompanyen, també poden servir per treballar-ho a casa, amb els més petits, reflexionant en família. Per tal d’educar, i educar-nos, en la cultura de la pau.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització