Notícies

 

“Sense aquest servei, la víctima tindria doble mal\

Fotografia de la caporala, al Parc Científic de Girona, aquest novembre de 2022

07/02/2023

“Sense aquest servei, la víctima tindria doble mal"

Parlem del Servei de Suport Psicològic en Situacions de Crisi de Dipsalut amb la caporala Mercè Vidal, de la Unitat Regional de Proximitat i d'Atenció al Ciutadà (URPAC) dels Mossos d’Esquadra.

 

Mercè Vidal, caporala de la Unitat Regional de Proximitat i d'Atenció al Ciutadà (URPAC) dels Mossos d’Esquadra:

 

“Sense aquest servei la víctima tindria doble mal: el propi de l’experiència viscuda i el de després, si desencadena un trastorn posttraumàtic” 

 

Parlem del nostre Servei de Suport Psicològic en Situacions de Crisi amb la responsable de coordinar els grups d’atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra a la província de Girona.

 

-Els Mossos podeu activar el Servei de Dipsalut?

Sí. L’any 2011 ja vam tenir les primeres trobades per establir l’acord de col·laboració i el 2013 es va signar. Des de llavors podem demanar el Servei. En primera instància hem de sol·licitar el del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i, si ells refusen, truquem al de Dipsalut.


-Heu esdevingut els principals activadors...

El nombre d’activacions ha anat augmentant els darrers anys, de manera exponencial, especialment per a delictes sexuals, que comporten seqüeles psicològiques molt grans. En deu anys, dels vora tres-cents casos pels que l’hem activat, més de la meitat han estat per violència sexual.


-Per què és tant important comptar-hi en aquests casos?

Fent formacions en diferents entorns (a les universitats, per a la prevenció de violències sexuals, amb els tallers d’autoprotecció...), veiem moltes dones que connecten amb experiències viscudes en el passat i que havien bloquejat. Algunes s’adonen llavors que n’han arrossegat les conseqüències. Amb altres delictes, aquest bloqueig i els problemes que se’n deriven no és tant freqüent. Per això és tant important que totes les dones víctimes de violència sexual puguin comptar amb el servei. Hem fet pedagogia als grups d’investigació i als grups d’atenció a la víctima perquè sempre que sigui necessari es pugui
activar. Evita aquest bloqueig i permet prevenir trastorns posttraumàtics. Això també facilitarà la feina a la resta de recursos un cop s’hi derivi la persona afectada.


-En quines altres situacions demaneu el suport psicològic?

Davant altres fets traumàtics per a les víctimes, que podrien comportar-los conseqüències psicològiques en el futur: morts accidentals, homicidis, morts traumàtiques d’infants o nadons, suïcidis, robatoris violents, catàstrofes...Per exemple, fa uns anys el vam demanar arran d’assalts a domicilis en que els lladres actuaven amb molta violència. També, de manera menys freqüent, per atendre els afectats de desastres naturals. Fins i tot, en alguns casos d’estafes a gent gran. I, en ocasions, per als mateixos professionals que puguem necessitar-ho. Els Mossos tenim el nostre propi recurs, però hem demanat el de Dipsalut per a policies locals, mestres o educadors socials que han treballat amb nosaltres en situacions d’alt impacte.


-Què aporta comptar amb aquest Servei? Per a les víctimes i per als professionals

L’Equip de Psicologia fa una exploració inicial i identifica totes les víctimes: les primàries (directament afectades), les secundàries (familiars o altre entorn proper) i les terciàries (professionals que hi han estat i ho necessiten). Deixen tots els fils lligats. És a dir, donen una atenció immediata, en el moment de la crisi, i integral, no només als afectats més directes. Les víctimes tenen un suport especialitzat des del primer moment, que permet minimitzar els danys psicològics i emocionals causats pel trauma. Sense aquest servei tindrien doble mal: el propi de l’experiència viscuda i el que es genera després, si es desencadena un trastorn posttraumàtic.


Als professionals ens dona molta tranquil·litat. Podem centrar-nos en la nostra feina, sabent que estem posant la víctima al centre. No és ell o ella qui ha d’anar a buscar els recursos, sinó que ho té, es posen al seu abast just quan més ho necessita. A més evitem frustració. Pensem que ens ajuda a donar un millor servei a la ciutadania des d’un primer moment. Des del Servei de Suport psicològic també ens han facilitat eines i formació. Recordo el cas d’un home que havia degollat els seus fills. Ens vau aconsellar sobre els “tempos” i els espais on fer cada procediment, per evitar que les persones coincidissin.

 

L’Equip de Psicologia de Dipsalut ha passat a formar part del nostre engranatge, ja ningú qüestiona la necessitat d’aquesta atenció en crisi: és clau tant per a la salut de les víctimes com per a la dels mateixos professionals. 


(aquesta entrevista és un dels continguts inclosos a La Revista de Dipsalut n.33. Llegeix-la sencera, clicant aquí)

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització