16/09/2024
El programa «Sigues tu» de Dipsalut es consolida i supera els 300 centres educatius
• Aquest curs 2024-2025 s’hi han apuntat 302 centres educatius de diferents tipologies, la xifra més alta fins ara, el qual suposa la participació d’uns 62.500 alumnes al programa d’educació per a la salut de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.
Dipsalut desenvolupa el programa als centres educatius de les comarques gironines que ho sol·liciten a través dels respectius ajuntaments, en horari lectiu i amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. També ofereix formació, recursos (material didàctic, teatre...) i tallers per a la comunitat educativa.
Així, el passat curs 2023/2024 es van fer 2.105 intervencions a l’aula (124 a infantil, 439 a primària, 1.249 a ESO, 54 a centres d’educació especial i 239 a programes de formació i inserció (PFI) i centres de formació d’adults, es van formar 919 docents, es van portar a terme 458 obres de teatre a primària i 295 a secundària i es van inscriure a la web del «Sigues tu» 4.923 docents.
La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, ha remarcat que «l’evolució de la participació en el programa «Sigues tu» ha estat molt positiva. Els darrers cinc anys s’han incrementat notablement tant el nombre de centres educatius com d’alumnes que hi participen. Des que es va iniciar el programa, ara fa 10 anys, Dipsalut ha quasi triplicat el pressupost inicial, passant dels 380.000 euros el 2014 als 966.000 euros el 2024, i ha incrementat les actuacions, els destinataris i l’impacte».
L’elevada participació en aquest programa d’educació per a la salut ha fet necessària l’aplicació de nous criteris de priorització, que continuen basats en factors socioeconòmics, tal com es preveu en el Catàleg de serveis 2024 de Dipsalut.
Novetats del «Sigues tu» per al curs 2024-2025
La presidenta de Dipsalut ha anunciat que «responent a les demandes reiterades del professorat i dels centres educatius que participen al programa de Dipsalut, s’implementarà un nou itinerari de sessions per promoure la prevenció de l’abús sexual infantil a 2n de primària, i també s’incorporen al catàleg dos itineraris específics per orientar sobre com es treballa la sexoafectivitat amb l’alumnat de secundària dels centres d’educació especial».
És important destacar que el curs passat es va fer una prova pilot per a testejar el nou recurs sobre la prevenció de l’abús sexual infantil, abans de la seva generalització, en la qual van participar tres centres: l’Escola Montserrat (Sarrià de ter), l’Escola l’Estació (Sant Feliu de Guíxols) i l’escola Puig de Cadiretes (Llagostera). La valoració dels docents va ser molt positiva i els infants van entendre les activitats i van incorporar els aprenentatges.
Per la seva banda, la nova proposta per tractar la sexoafectivitat també la van fer els mateixos centres d’educació especial que participen en el programa, ja que els recursos generals d’aquest tema que oferia fins ara el «Sigues tu» no responien a les necessitats específiques del seu alumnat.
Puig també ha explicat que, com a novetat d'aquest curs 2024-25 per a 4t de l'ESO, s’ofereix als centres participants un recurs sobre salut mental amb l'objectiu d'ajudar a trencar tabús i per promoure la mobilització de recursos personals i socials per assolir el major nivell possible de benestar emocional.
Una altra de les innovacions importants d’aquest curs és el material de secundària creat per l’equip de «Sigues tu». El nou material es va desenvolupar tenint en compte les opinions de tres grups de discussió amb professorat d’ESO, i també es va demanar a l’alumnat quins temes els generaven interès (650 alumnes de 26 centres de secundària de la demarcació de Girona).
Un programa amb molt bona nota per part dels docents
Dels 5.000 docents que participen en el programa «Sigues Tu», 1.028 han respost l’enquesta de valoració del curs 2023-2024. El 97 % diuen que el programa ha assolit les seves expectatives. El 82 % tornaria a participar en el programa, el 15 % diu que potser hi tornaria a participar i només el 2,6 % diu que no tornaria a participar-hi.
Respecte a la satisfacció, es valoren (sobre 10) amb un 8,8 les sessions a l’aula, amb un 8,9 les professionals referents del «Sigues tu» que les dinamitzen, i amb un 8,5 la formació per als docents.
Pel que fa als tallers de teatre, en els cinc recursos (tres de primària i dos de secundària) la satisfacció se situa per sobre de 9.
El programa «Sigues tu» té com a objectiu promoure estils de vida saludables i respectuosos amb l’entorn a través de l’estratègia d’entrenar els alumnes en les habilitats per a la vida, promoure una visió comunitària i ajustar-se als objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Busca fer-ho de manera coordinada amb altres agents del territori i donant eines a tota la comunitat educativa per avançar en la mateixa direcció.
Per a més informació podeu visitar la web del programa «Sigues tu»