Notícies

 

Dipsalut ha instal·lat 47 desfibril·ladors a 25 municipis aquest agost

Dipsalut ha instal·lat 47 desfibril·ladors a 25 municipis aquest agost

31/08/2012

Dipsalut ha instal·lat 47 desfibril·ladors a 25 municipis aquest agost

Aquest mes d’agost, Dipsalut ha instal·lat 47 desfibril·ladors fixos a 25 municipis gironins més. Els aparells s’ubiquen en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. S’instal·len sempre a l’exterior per tal de ser accessibles a tothom les 24 hores. Els desfibril·ladors són automàtics i poden ser utilitzats per qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. A més, estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha finalitzat les tasques d’instal·lació dels desfibril·ladors fixos de 25 municipis més. En total s’han col·locat 47 aparells a les localitats de Sant Jordi Desvalls, Cassà de la Selva, Sant Andreu Salou, Llagostera, Sant Hilari de Sacalm, Hostalric, Vilobí d’Onyar, Porqueres, Fontcoberta, Santa Pau, Mieres, Sant Miquel de Campmajor, Ventalló, Viladamat, Saus-Camallera-Llampaies, Sant Mori, la Tallada d’Empordà, Les Preses, Riudaura, la Vall de Bianya, Castellfollit de la Roca, Montagut i Oix, Sant Jaume de Llierca, Vilafant i Avinyonet de Puigventós.

 

El municipi de Sant Jordi Desvalls compta amb un desfibril·lador fix, a l’exterior de l’Ajuntament. Cassà de la Selva disposa de tres aparells, situats a la zona esportiva, a la rambla 11 de setembre (pavelló Triple poliesportiu) i a la plaça de la Coma. Sant Andreu Salou té un desfibril·lador, a la plaça de l’Església, davant de l’Ajuntament. Llagostera compta amb tres dispositius que s’han instal•lat als exteriors del pavelló, del CAP i de la plaça Catalunya. Dipsalut ha cedit a Sant Hilari de Sacalm dos desfibril·ladors fixos que s’han ubicat a la Casa de Cultura i al passeig 14 d’abril. Hostalric compta amb tres aparells, davant del poliesportiu, de l’Ajuntament i de la Casa d’Avis. El municipi de Vilobí d’Onyar disposa també de tres desfibril·ladors, al pavelló Sant Dalmai, a la plaça de l’Església del nucli urbà de Salitja i al carrer Sant Josep. Porqueres té tres dispositius, situats al camp de futbol, a Can Carreras (c. Josep Pla) i al pavelló. Fontcoberta compta amb dos desfibril·ladors fixos, instal·lats a la zona esportiva i al local social. Santa Pau té tres aparells, davant de l’Ajuntament, al centre cívic Can Blanc i al poliesportiu. Mieres compta amb un desfibril·lador, al carrer de Can Queló (a l’exterior del consultori mèdic i la biblioteca). Dipsalut ha cedit a Sant Miquel de Campmajor un aparell fix que s’ha instal·lat a la plaça de Les Escoles, a la zona esportiva. Ventalló també disposa d’un desfibril·lador, ubicat a la plaça Major. Igual que Viladamat, que el té a la plaça de la Vila. El municipi de Saus, Camallera i Llampaies compta amb dos aparells, instal·lats al carrer Santiago Rusiñol (Camallera) i al carrer Eres (Saus). Sant Mori té un dispositiu, a la pujada de la Creu. A la Tallada d’Empordà també se li ha cedit un aparell que s’ha instal·lat al carrer Sant Joan de Pladecorts. Les Preses té dos desfibril·ladors fixos, al carrer de Murrià i a la zona esportiva. El desfibril·lador de Riudaura s’ha ubicat a la plaça dels Tiradors. Dipsalut ha cedit a la Vall de Bianya dos aparells, situats al carrer Lluís de Bolós (cantonada amb Francesc de Goya) i a la carretera de Camprodon, al centre cívic de Bianya. Castellfollit de la Roca disposa de dos desfibril·ladors, a l’exterior de la piscina municipal i de l’Ajuntament. Montagut i Oix compta amb un aparell, que s’ha instal·lat al carrer de la Font. Sant Jaume de Llierca també té un desfibril·lador, situat a la plaça del Casal, al centre cívic. Vilafant disposa de tres aparells, ubicats a l’església Santa Maria de les Forques, al centre cívic i a l’edifici on hi ha Ràdio Vilafant, al carrer Figueres. Avinyonet de Puigventós també té tres desfibril·ladors, que s’han col·locat al centre cultural Mas Pau, davant l’Ajuntament i a la zona esportiva, a la carretera cap a Llers.

 

Els desfibril·ladors fixos estan ubicats dins de grans columnes que, a més de protegir-los, contenen les instruccions per utilitzar-los i permeten veure l’aparell a molta distància. Se situen sempre a l’exterior (per tal de ser ben visibles, accessibles a tothom i les 24 hores), en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Els aparells estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú procedeix a usar-los, el SEM rep una alerta i immediatament pot enviar atenció mèdica al lloc dels fets.

 

Els desfibril·ladors són automàtics, molt senzills d’utilitzar, de manera que els pot fer servir qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. No obstant, l’Organisme programa accions per ensenyar a utilitzar-los i donar-los a conèixer entre el veïnat de cada municipi a mesura que s’instal·len els aparells. Cal recordar que la instal·lació de desfibril·ladors es fa en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit, que suposa la implantació de fins a 650 d’aquests aparells arreu de les comarques gironines per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 desfibril·ladors són fixos. 130, mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil) i 20, lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors...).

 

Imatge: Instal·lació d’un dels desfibril·ladors fixos de Vilafant, el del carrer Figueres.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització