Notícies

 

Un miler de persones ja s\'han descarregat l\'aplicació Deacat

Desfibril·lador extern instal·lat a Sant Feliu de Guíxols

30/09/2015

Un miler de persones ja s'han descarregat l'aplicació Deacat

L'aplicació creada per Dipsalut troba els desfibril·ladors més propers i ensenya a usar-los a través del mòbil o la tauleta

 

Vostè està esperant l’autobús i la persona que està al seu costat pateix una aturada cardíaca. Què pot fer si es troba en una situació similar? L’aplicació creada per Dipsalut, DEACAT, ajuda als ciutadans en aquests casos on el temps de reacció és fonamental per intentar recuperar una vida. Tres mesos després de crear-se DEACAT, un miler d’usuaris ja s’ha descarregat l’aplicació disponible per a mòbils i tauletes. Aquesta eina facilita la trucada al 112 i dóna instruccions per atendre la persona que ha patit una aturada cardíaca. Mostra, a més, com utilitzar un desfibril·lador d’una manera adequada.

 

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, valora positivament aquesta aplicació que permet localitzar de forma ràpida els desfibril·ladors públics. “El que és bàsic és que hi hagi desfibril·ladors arreu i a l’abast de tothom, desfibril·ladors públics fàcils d’usar. El següent pas era que la gent sabés a on trobar-los. Vam començar amb les columnes, aquestes columnes de color taronja que criden l’atenció, però el món evoluciona cap a les noves tecnologies i en aquests moments la informació a través del mòbil és imprescindible, ràpida, eficient i per això hem creat aquesta aplicació”.

 

L’idioma no és una barrera per als usuaris, ja que l’aplicació es pot descarregar en diversos idiomes. Fins al moment, la gran majoria de descàrregues s’han fet en català o castellà però també hi ha hagut usuaris que han obtingut l’aplicació en anglès, francès, alemany, rus o portuguès.


Corominas recorda tot el que permet fer l’aplicació DEACAT: “Explicar-te on hi ha el desfibril·lador més proper, ajudar-te a aprendre a aplicar-lo i fer-lo funcionar. També et permet comunicar-te directament amb el 112. Per tant, comunicar a emergències que hi ha una situació greu”.

 

Les xifres de l’aplicació indiquen que el 60 % de les descàrregues s’han fet amb un mòbil Android davant un 40% d’operacions realitzades amb el sistema operatiu iOS. El 98% de les descàrregues s’han fet a través de telèfons mòbils mentre que el 2% restant s’han fet efectives a través de tauletes.


L’aplicació es pot aconseguir gratuïtament des de les plataformes AppStore i GooglePlay. També es pot adquirir a través de les xarxes socials i la pàgina web de Dipsalut http://www.dipsalut.cat

 

Actualment, DEACAT localitza el mig miler de desfibril·ladors fixos que hi ha a la demarcació de Girona. És a dir, aquells aparells que hi ha a dins de columnes taronges a places, carrers i façanes.

 

L’aplicació DEACAT s’emmarca dins del programa “Girona, territori cardioprotegit”, que ha suposat la instal·lació de 747 desfibril·ladors d’ús públic arreu de les comarques gironines i que ja ha permès recuperar 24 persones que havien patit una aturada cardíaca extrahospitalària. 

 

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, explica per què serveix l'aplicació en els següents talls de veu. 

Informació addicional:

Audio

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització