Notícies

 

El 83% dels escolars participants a Nen@s en moviment perden pes

nens en moviment

05/11/2015

El 83% dels escolars participants a Nen@s en moviment perden pes

Dipsalut dóna suport econòmic a aquest programa que busca combatre l’obesitat infantil


Dipsalut dóna suport econòmic a aquest programa que busca combatre l’obesitat infantil i promoure els hàbits saludables entre els alumnes de primària amb sobrepès. La iniciativa va començar a Figueres i Llagostera i ara ja arriba a tretze municipis gironins més

 

Combatre l’obesitat i millorar la dieta entre els alumnes de primària amb sobrepès. Aquests són els principals objectius del programa Nen@s en moviment que va posar-se en marxa a Llagostera i Figueres i que ha aconseguit que un 83% dels escolars que hi han participat hagin perdut pes. Aquests bons resultats han motivat l’expansió d’aquesta iniciativa a tretze municipis gironins més.

El programa, que porten a terme de forma conjunta l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), incideix sobre l’ambient familiar dels petits i busca aliats entre els educadors i els professionals de la salut per ajudar els nens a aprimar-se. El programa dura onze setmanes, amb sessions setmanals d’una hora i mitja –conduïdes pels professionals de Pediatria i infermeria dels centres d’atenció primària (CAP’s)- que es duen a terme a les escoles. En aquestes trobades hi participen nens i nenes que tenen sobrepès o obesitat diagnosticada pel seu pediatre.


Nen@s en moviment ajuda als participants a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, a augmentar el temps que dediquen a l’activitat física i a mantenir o incrementar la seva autoestima. També s’organitzen sessions per als pares i els educadors. Mainada, pares i professors treballen braç a braç temes relacionats amb la salut, com ara l’impacte de la publicitat enganyosa, l’autocontrol, l’autoestima o la imatge corporal.


Després de les sessions dirigides per professionals dels equips d’atenció primària també s’ha observat una disminució de les hores que els nens passen davant d’una pantalla i, en la meitat dels casos, un increment de les hores d’activitat física setmanals dels menors.


Les investigacions científiques han demostrat que el treball convencional per prevenir l’obesitat, com ara dissenyar una dieta pel nen, acaben fracassant. Per això és necessari buscar una altra línia que impliqui modificar la conducta alimentària, estimular l’activitat física i augmentar el suport emocional. A més, cal tenir en compte que l’ambient familiar és un factor clau sobre el qual s’ha d’incidir per aconseguir resultats a llarg termini. Nen@s en moviment té en compte tots aquests factors per reduir el sobrepès i l’obesitat infantil. Un problema que a Catalunya ja afecta el 27% de la població d’entre nou i onze anys.

 

En la fotografia, un grup de pares assisteix en una de les sessions organitzades en el marc d'aquest programa

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització