Notícies

 

L’Escola de Cuidadors ja ha format 140 persones de La Garrotxa que tenen familiars amb dependència a càrrec seu

Sessió de l'Escola de Cuidadors celebrada aquest dimecres a Besalú

28/04/2016

L’Escola de Cuidadors ja ha format 140 persones de La Garrotxa que tenen familiars amb dependència a càrrec seu

El perfil de l’alumne és el d’una dona d’entre 50 i 75 anys que és la cuidadora principal d’un familiar amb dependència

 

Cuidar persones amb dependència pot comportar un desgast físic i psicològic, i això fa que les persones que en tenen cura, sovint, descuidin la seva vida personal i fins i tot, la salut física i mental. A La Garrotxa, han aconseguit incrementar el benestar emocional i la salut dels cuidadors no professionals gràcies a l’Escola de Cuidadors impulsada per Edat 3 que compta amb el suport de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació. Aquesta iniciativa ofereix una formació continuada totalment gratuïta -amb una sessió mensual d’una hora i mitja- a set municipis de La Garrotxa on no només s’ensenyen tècniques concretes com ara la mobilització de malalts o la realització de cures sinó que els participants comparteixen les seves experiències i aprenen a gestionar el seu benestar i la salut de la persona amb dependència. Els grups de l’Escola de Cuidadors estan sempre oberts. Això permet als cuidadors no professionals incorporar-se a la formació en qualsevol moment de l’any.

Des de la seva creació, 140 persones han estat alumnes de l’Escola de Cuidadors que ja ha posat en marxa la seva tercera edició (l’any 2014, l’Escola de Cuidadors va atendre a 68 persones mentre que el 2015 va comptar amb 72 alumnes). En la tercera edició de l’Escola de Cuidadors s’ofereixen tallers als municipis de Besalú, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca, Sant Esteve d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, Tortellà i Olot. El perfil del cuidador no professional que participa en els tallers és el d’una dona d’entre 50 i 75 anys que és la cuidadora principal d’una persona amb dependència. En la majoria de casos, aquesta cuidadora té cura dels seus progenitors o la seva parella. El temps de cura mitjà se situa entre 2 i 6 anys. Només un 26% de les persones que participen en aquest projecte tenen un servei de suport per a la cura (Servei d’Assistència a Domicili –SAD- o centre de dia).

Un dels objectius principals de l’Escola de Cuidadors és facilitar la permanència de les persones grans a l’entorn sociofamiliar tot garantint la qualitat de vida tant dels cuidadors com de les persones amb dependència.

“L’Escola de Cuidadors va néixer per dotar als cuidadors no professionals d’habilitats per a la vida, recursos i coneixement d’estructures de la comarca perquè ells mateixos puguin anar incorporant aquestes ajudes de forma progressiva a les seves vides i no acabin buscant un recurs definitiu com és la residència”, explica la Sílvia Farrés que és la directora tècnica d’Edat 3.

A més d’econòmic, Dipsalut ha donat suport tècnic a l’Escola de Cuidadors per aconseguir incorporar la promoció de les habilitats per a la vida en les dinàmiques de treball que s’organitzen i a on també es treballa el sentit de coherència dels participants.

“Considerem imprescindible cuidar el cuidador. Cal tenir en compte que tenir cura d’una persona amb dependència comporta un desgast molt important. Gràcies a experiències com l’Escola de Cuidadors podem oferir la formació necessària a tots aquests cuidadors”, explica el president de Dipsalut, Josep Maria Corominas.

La formació es reparteix en onze sessions mensuals d’una hora i mitja on, més enllà dels consells tècnics (planificació de la cura, mobilitzacions, cures d’infermeria...), la intenció és donar eines als cuidadors perquè aprenguin a gestionar l’estrès, les emocions i que millorin el seu benestar emocional dedicant més temps a cuidar-se a ells mateixos per evitar que la situació els absorbeixi.

 

En el projecte “Escola de cuidadors” estan implicats ajuntaments, Dipsalut, Consell Comarcal, Serveis Socials (CASG), Centre de Serveis per la Gent Gran Edat 3 Besalú i Edat 3 SCCL Atenció Domiciliària. 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització