Notícies

 

Dipsalut avalua l’estat sanitari de les platges de la demarcació

Una de les actuacions vinculada al programa de Suport a la Gestió de la Salubritat de les Platges

08/08/2016

Dipsalut avalua l’estat sanitari de les platges de la demarcació

Aquest estiu, revisem 87 platges dels 21 municipis del litoral de la demarcació. Analitzem les condicions higièniques de la sorra i dels serveis.

Les actuacions - que comencen el mes de juny i s’allarguen fins a finals de setembre- inclouen desinfeccions de tots els rentapeus i dutxes. El principal objectiu d’aquesta acció és evitar la proliferació de legionel·la. Després de cada neteja, s’agafen mostres d’aigua de les aixetes i s’analitzen al laboratori per comprovar que la desinfecció hagi estat efectiva. Si es detecta el bacteri, es fa una nova esterilització de la dutxa i es repeteixen les analítiques per certificar que s’hagi eradicat definitivament.


Els tècnics de Dipsalut també avaluen l’estat sanitari de les plataformes de les dutxes i rentapeus. Miren si hi ha fongs, indicadors d’una neteja insuficient. Si en troben, es recomanen noves pautes de neteja a l’ajuntament pertinent i, després, es comprova que s’estiguin aplicant.


La tercera gran acció del programa de gestió del risc de les platges és la revisió de la sorra. Se’n prenen mostres periòdicament i en diferents punts i s’analitzen. Si es detecta concentracions destacables de microorganismes o fongs (que podrien comportar problemes dermatològics als usuaris de la platja), se n’alerta immediatament a l’ajuntament afectat. Dipsalut demana que es faci una neteja exhaustiva i recomana nous protocols de neteja per millorar les condicions sanitàries de la platja.


Els anys anteriors, els resultats han evidenciat un, en general, alt nivell de salubritat de les platges gironines. El 2015, es van fer prop de 700 analítiques de legionel·la. No es va detectar el bacteri en cap de les dutxes i rentapeus revisats. Pel que fa a les plataformes d’aquests equipaments, en cap s’hi va trobar fongs dermatòfits (els que produeixen problemes a la pell). En relació al control microbiològic de les sorres, es fan fer més de 2.000 anàlisis. Només un 1,47% de les mostres estaven contaminades, principalment per restes fecals.


L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona també cofinança els serveis de seguretat, salvament i socorrisme de les platges de la demarcació.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització