Notícies

 

Controlant els equipaments amb risc de transmissió de legionel·losi

Control analític per detectar o descartar la presència de legionel·la

21/12/2016

Controlant els equipaments amb risc de transmissió de legionel·losi

Aquest 2016, l’Organisme de Salut Pública ha ajudat a controlar 275 equipaments municipals considerats d’alt risc de 103 localitats gironines i 503, de baix risc, de 135 municipis*.

S’ha detectat legionel·la i s’ha dut a terme les actuacions necessàries per eliminar-la en 26 instal·lacions d’alt risc (un 9,5%de les controlades). En 5 d’aquestes (19%), s’ha trobat el bacteri per primera vegada. En 21 (81%), ja s’havia detectat anteriorment.* En tots els casos s’ha dut a terme les mesures necessàries per eradicar-lo i evitar riscos als usuaris dels equipaments.


El desenvolupament de les diferents actuacions que inclou el programa de suport a la gestió d’instal·lacions d’alt risc, ha permès conèixer el nivell de control dels factors de risc, que han estat, principalment, la temperatura, l’estancament de l’aigua i una realització insuficient d’autocontrols..


Pel que fa al programa per a instal·lacions de baix risc, aquest 2016 s’ha detectat el bacteri en 10 instal·lacions (un 2% de les controlades). La majoria, el 90%, eren circuits d’aigua calenta sanitària. El 10% restant, sistemes de reg. En un 20% de les instal·lacions, s’hi trobava el bacteri per primera vegada. En tots els casos s’ha adoptat les mesures de control necessàries per eliminar-lo*.


Enguany aquest programa s’ha implementat en força més equipaments que anteriorment perquè, després de realitzar modificacions estructurals, moltes instal·lacions han passat a considerar-se de baixa probabilitat de proliferació i dispersió de legionel·la.


El bacteri legionel·la viu en ambients aquàtics naturals i pot colonitzar diverses instal·lacions on hi ha aigua (com torres de refrigeració o circuits d’aigua calenta sanitària). Si n’hi ha una gran població i la instal·lació disposa d'algun sistema que produeixi aerosols, les gotes d'aigua que contenen el bacteri poden ser inhalades i provocar la malaltia de la legionel·losi en grups específics de risc.

 

Per evitar-ho, els ajuntaments han de controlar les instal·lacions municipals on podria haver-hi legionel·la. Dipsalut els ajuda a fer-ho amb dos programes: el destinat a instal·lacions de baix risc (fonts ornamentals que generen aerosols, regs urbans per aspersió...) i el d’alt risc (circuits d’aigua calenta sanitària on es produeixen aerosols, com els que hi ha a centres esportius, piscines o jacuzzis).El desenvolupament d’aquests programes consisteix en el disseny i implantació de plans de manteniment, desinfecció i control analític.


*Dades a data de 10 de novembre de 2016

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització