Notícies

 

Els primers resultats indiquen que el pavelló de La Bisbal estaria lliure de legionel·la

Les mostres d'aigua per a la detecció de legionel·la s'analitzen al laboratori

18/01/2017

Els primers resultats indiquen que el pavelló de La Bisbal estaria lliure de legionel·la

No seria, doncs, el focus de transmissió de la malaltia de la legionel·losi a un veí del municipi. No obstant, cal esperar els resultats definitius, que es coneixeran d’aquí uns catorze dies.

Aquestes analítiques preliminars realitzades per Dipsalut s’han obtingut per un mètode d’anàlisi molecular que en 24 hores obté resposta. Aquest mètode és força innovador i encara no està recollit oficialment en la normativa sanitària vigent. El reconegut com a oficial es basa en tècniques de cultiu i els resultats s’obtenen al cap d'uns 14 dies.

 

Aquest dilluns 16 de gener es va saber que hi havia una persona de La Bisbal d'Empordà diagnosticada de pneumònia per legionel·la. No s’ha conegut cap altre cas de la malaltia; fet que porta a pensar que no es tractaria d'un brot comunitari. Es considera que pot ser un brot comunitari de legionel·losi quan hi ha, com a mínim, dos afectats per la malaltia.


No obstant això, Dipsalut i l’Agència de Salut Pública –en col·laboració amb l’ajuntament de La Bisbal d'Empordà- han realitzat mostreigs al municipi per veure si el focus d'infecció podria trobar-se en algun equipament municipal. Concretament, el mateix dilluns al matí, es van prendre mostres d'aigua de les dutxes i altres punts del poliesportiu, que l’afectat utilitza de manera periòdica, i es van començar a analitzar.

Mentre es duen a terme aquestes tasques, les dutxes del pavelló i del camp de futbol es mantenen tancades, com a mesura de precaució.

Control dels equipaments de risc

Dipsalut col·labora amb l’ajuntament de La Bisbal d’Empordà en el control dels equipaments amb risc de transmissió de legionel·losi. Periòdicament realitza desinfeccions i controls analítics als equipaments de risc. Totes les anàlisis dutes a terme al llarg dels últims anys al poliesportiu han descartat la presència del bacteri legionel·la (l’últim control analític es va efectuar aquest passat mes d’octubre).

El darrer positiu detectat en aquest equipament es remunta al desembre de 2011. Es van precintar preventivament les dutxes i es va realitzar una desinfecció profunda de tota la instal·lació d’aigua. Posteriorment es van fer canvis estructurals per evitar que el bacteri hi tornés a proliferar. Des que es va finalitzar aquesta obra, el 2013, mai s’ha tornat a detectar legionel·la en aquesta instal·lació.

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ajuda 103 ajuntaments gironins a controlar un total de 275 equipaments municipals amb risc de transmissió de legionel·losi. Dissenya i implementa – de la mà dels ajuntaments- plans de manteniment, desinfecció i control analític de cadascuna de les instal·lacions.

Informació útil per als ciutadans

• La legionel·losi es transmet per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols, mai per beure aigua amb el bacteri.

• La legionel·losi no es transmet de persona a persona.

• Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.

• Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.
 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització