Notícies

 

Avaluem les condicions sanitàries de les platges

Dipsalut inicia les accions a les platges per garantir-ne la salubritat

27/06/2017

Avaluem les condicions sanitàries de les platges

Aquest estiu, Dipsalut revisa la sorra, les dutxes i els rentapeus de 87 platges; les dels 21 municipis del litoral gironí. Les actuacions inclouen neteges i desinfeccions de dutxes i rentapeus per evitar la proliferació de legionel·la.

Les actuacions - que comencen el mes de juny i s’allarguen fins a finals de setembre- inclouen desinfeccions de tots els rentapeus i dutxes. El principal objectiu d’aquesta acció és evitar la proliferació de legionel·la. Després de cada neteja, s’agafen mostres d’aigua de les aixetes i s’analitzen al laboratori per comprovar que la desinfecció hagi estat efectiva. Si es detecta el bacteri, es fa una nova esterilització de la dutxa i es repeteixen les analítiques per certificar que s’hagi eradicat definitivament.


Els tècnics de Dipsalut també avaluen l’estat sanitari de les plataformes de les dutxes i rentapeus. Miren si hi ha fongs, indicadors d’una neteja insuficient. Si en troben, es recomanen noves pautes de neteja a l’ajuntament pertinent i, després, es comprova que s’estiguin aplicant.


La tercera gran acció del programa de gestió del risc de les platges és la revisió de la sorra. Se’n prenen mostres periòdicament i en diferents punts i s’analitzen. Si es detecta concentracions destacables de microorganismes o fongs (que podrien comportar problemes dermatològics als usuaris de la platja), se n’alerta immediatament a l’ajuntament afectat. Dipsalut demana que es faci una neteja exhaustiva i recomana nous protocols de neteja per millorar les condicions sanitàries de la platja.


Els anys anteriors, els resultats han evidenciat un, en general, alt nivell de salubritat de les platges gironines. No s’ha detectat el bacteri legionel·la en cap de les dutxes i rentapeus revisats. En relació al control microbiològic de les sorres, entre un 1 i un 2% de les mostres estaven contaminades, principalment per restes fecals. En aquests casos, s’ha recomanat canvis en les pautes de neteja per tal de millorar-ne les condicions sanitàries.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització