Notícies

 

Avaluant la nova llauna de rescat

Imatge d'una de les proves realitzades per avaluar la llauna de rescat

03/09/2018

Avaluant la nova llauna de rescat

Estem duent a terme l’última fase d’avaluació d’una nova boia per al rescat de víctimes aquàtiques. Ha estat dissenyada amb el suport de Dipsalut.

Per tal de realizar-ne l’avaluació, es fan proves diverses com, per exemple, simulacres de salvament a platges de la demarcació. Per a fer-los, es compta amb la col·laboració dels ajuntaments i dels equips de socorrisme de Creu Roja, Proactiva i Rescatadores, així com amb la participació de Vies Braves i de l’Institut Nacional d’Educació Fisica de Catalunya.

Aquestes proves serveixen per determinar si el material s’adequa a les necessitats dels seus usuaris intensius, els socorristes. A partir de les seves experiències, es farà l’avaluació qualitativa de la llauna i s’introduiran les millores necessàries als prototips.

El nou dispositiu de rescat aquàtic s’anomena Quick Rescue i ha estat dissenyat per professionals experts en socorrisme i pel Centre d’Innovació i Desenvolupament de la Universitat de Girona. S’ha fabricat a l’empresa Tecnodimensión. Dipsalut ha ofert el recolzament tècnic i econòmic indispensable per tal que aquesta innovació esdevingui una realitat i pugui representar una millora dels serveis de salvament i socorrisme de les platges gironines.

A diferència de les boies de rescat que s’utilitzen habitualment (que són rígides, amb forma aerodinàmica), es tracta d’un dispositiu inflable. Es porta plegat a la cintura, en forma de ronyonera, i s’infla automàticament– estirant un cordó, amb una sola mà- quan s’arriba al punt on es troba la víctima. D’aquesta manera, el socorrista pot nedar sense entrebancs ni resistència, reduint el temps de resposta davant d’una emergència.

Hi ha dos models d’aquesta nova llauna de rescat: un pensat per al salvament de víctimes que es troben conscients i l’altre, per a víctimes que estan inconscients. Aquest segon model és una altra gran novetat, que ha estat patentada per l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut). Incorpora una cavitat especialment dissenyada per acollir el coll de la víctima. A més, té una zona de recolzament addicional configurada per proporcionar la inclinació del coll adequada per tal de mantenir obertes les vies respiratòries i per facilitar que estiguin en tot moment fora de l’aigua mentre es fa la maniobra de remolc de la víctima.

En el rescat d’una persona que es troba inconscient a l’aigua és determinant evitar l’obstrucció de les vies respiratòries tan ràpid com sigui possible. La manera més bàsica de fer-ho és col·locant el cap de la víctima fora de l’aigua i en la posició adequada. Per aconseguir-ho, els socorristes han de realitzar maniobres per obrir i mantenir obertes les vies respiratòries de la persona. Per a fer-ho necessiten mans i braços, de manera que han de desplaçar-se o mantenir-se flotant (a l’espera d’una barca o un altre mitjà de rescat) amb l’única ajuda de les seves cames. Aquest fet canviaria amb l’ús de la nova llauna de rescat ja que facilitaria la desobstrucció de les vies respiratòries i mantindria la víctima en aquesta posició alliberant les mans i els braços del socorrista perquè pugui desplaçar la víctima amb menys dificultat.
 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització