Notícies

 

Atenció psicològica d’urgència per a víctimes d’accidents aeris

Simulacre realitzat a l'aeroport de Girona. Font: Hospital Universitari Dr. Josep Trueta

10/05/2019

Atenció psicològica d’urgència per a víctimes d’accidents aeris

El Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut ha col·laborat en el simulacre d’accident d’avió amb víctimes mortals realitzat a l’aeroport Girona-Costa Brava.

El simulacre s'ha dut a terme aquest passat 9 de maig i hi han participat professionals dels diferents equips que intervenen en aquestes situacions, entre els quals hi havia bombers, policies, membres de protecció civil, sanitaris i personal de l'aeroport.

 

Aquest tipus d’exercicis, que es fan cada any, serveixen per comprovar les mesures de seguretat que hi ha previstes, per assegurar la coordinació de tots els equips d’emergències i per corregir les errades que es puguin produir per tal que no es repeteixin en casos reals.


Pel que fa als psicòlegs, l’assaig s’ha centrat en els mecanismes d’activació i, especialment, en l’atenció a víctimes i familiars. També s’hi ha treballat els protocols d’actuació per a l’aixecament i tractament dels morts.

 

Què és el Servei d’Emergències Psicològiques?


Els psicòlegs especialitzats en emergències de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona donen suport psicològic immediat a les víctimes d’esdeveniments traumàtics (accidents amb víctimes mortals, desastres amb damnificats, morts sobtades, especialment d’infants i adolescents, o agressions sexuals).


S’encarreguen, entre d’altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar. També procuren minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les víctimes i preparen les persones per afrontar el dolorós procés que els espera. A banda d’aquesta primera atenció en el lloc dels fets, es dóna continuïtat al tractament per als usuaris que ho necessitin, a través d’un mecanisme de derivació urgent a la Xarxa de Salut Pública.


L’objectiu principal en la majoria de les intervencions és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides i evitar que desenvolupin patologies posttraumàtiques.


Poden activar el Servei, alcaldes i alcaldesses dels municipis gironins o els regidors en qui deleguin, els comandaments de les policies locals, els caps dels equips de protecció civil, els responsables dels serveis socials i els dels diferents cossos d’emergències de la Generalitat de Catalunya. Ho fan trucant a un número d’ús restringit (actiu les 24 hores i els 365 dies de l’any). L’equip de psicòlegs de Dipsalut està coordinat amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització