Notícies

 

7.000 alumnes han participat a la desena edició del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre

Una sessió del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre a l'Escola Josep Madrenys de Vilobí d'Onyar

21/06/2019

7.000 alumnes han participat a la desena edició del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre

El programa manté un percentatge de participació del 80% de les escoles de la demarcació. Busca conscienciar les famílies de l'important paper que tenen en el control de l'insecte.

Aquest curs, 7.000 nenes i nens de cinquè de primària d’escoles (tant públiques com concertades i privades) d’arreu de les comarques gironines han après a combatre el mosquit tigre gràcies al Projecte Educatiu.

La iniciativa, de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, busca implicar els més joves i les seves famílies en el control d’aquest insecte que pot arribar a transmetre malalties com ara el dengue o el chikungunya.

El programa consta de sessions teòriques i pràctiques. Al llarg del primer trimestre, tècnics del Servei de Control de Mosquits visiten les escoles i expliquen als alumnes les particularitats del mosquit tigre, el seu cicle vital, on diposita els ous, com es desenvolupen les larves i tot el que cal saber per evitar la proliferació d’aquest insecte. També mostren exemplars adults i larves de mosquit tigre perquè els nens i nenes aprenguin a reconèixer-los. Finalment lliuren a cada alumne un estoig d’entomòleg amb el material necessari per prendre mostres a casa, al veïnat, a l’escola o en altres indrets habituals.

 

Quan comença la calor, els petits, amb l’ajuda de pares i mestres, recullen larves que, posteriorment, s’envien al laboratori del Servei de Control de Mosquits per determinar si realment es tracta de mosquit tigre. Aquests mostreigs serveixen per complementar els que fa habitualment el Servei, però sobretot perquè els alumnes i les seves famílies s’adonin que tenen el mosquit en el seu entorn, identifiquin els possibles punts de cria i es responsabilitzin d’eliminar-los.

 

Aquesta tasca de conscienciació és clau ja que vuit de cada deu espais on cria el mosquit tigre són privats i, per tant, a l’Administració li és molt difícil d’actuar-hi.

 

Per poder evitar la proliferació de l’insecte, cal impedir qualsevol acumulació d’aigua, per petita que sigui. S’ha de prendre mesures com buidar periòdicament testos, gerros, cubells i altres estris que puguin acumular-ne, netejar les canaleres i tapar hermèticament els dipòsits d’aigua.

 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització