Notícies

 

Ens sumem a la mobilització internacional pel clima

Imatge promocional de la vaga pel clima

23/09/2019

Ens sumem a la mobilització internacional pel clima

Aquest 27 de setembre s'ha fet la tercera vaga pel clima. La jornada s'ha plantejat com a una vaga estudiantil, de consum i amb mobilitzacions per declarar de manera immediata l'emergència climàtica.

La Diputació de Girona, i els organismes que en depenen, han manifestat el seu suport a les mobilitzacions pel clima. El darrer Ple es va iniciar amb una declaració institucional per refermar el compromís de donar una resposta contundent a aquesta greu problemàtica, que inclogui “polítiques energètiques, ambientals i de sostenibilitat decidides des de totes les institucions”.


En el text, s’afirma que cal “passar del compromís a l’acció i apostar per aquelles accions que ens permetin generar canvis reals”. En aquest sentit, assenyala que s’ha de contribuir activament a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) “per una transformació global on un món sostenible no és destriable d’una ciutadania equilibrada socialment, una societat que combat el canvi climàtic amb totes les seves forces per eradicar també l’afectació que té sobre la salut i el benestar de les persones”.


En la declaració se subratlla el “paper clau” del món local, “especialment pel que fa a la conscienciació i canvi d'hàbits de la ciutadania. Però també com a institució exemplificadora, apostant per la sostenibilitat, la millora de la qualitat de l’aire i l’energia verda, al costat de la salut i el benestar dels ciutadans”.


Es continua explicant que el compromís de la Diputació està sustentat en les polítiques i accions que es promouen des d’aquesta administració i que es basen en proposar estratègies i donar suport econòmic a:


- Protegir, conservar i incrementar els espais naturals i les zones verdes dels municipis.


- Reduir els residus per tendir a la dinàmica mundial de residu zero i incidir en l’ús dels plàstics en tots els àmbits locals.


- Buscar recursos en les institucions europees per seguir implementant polítiques decidides de transició energètica.


- Fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i facilitar la implantació d’energies 100 % renovables, com la solar i la biomassa, de forma més immediata.


- Desenvolupar iniciatives per impulsar mesures en àmbits que considerem prioritaris com l’educació ambiental, l’agricultura i l’economia circular basada en el concepte “KM 0”.


- Promoure la mobilitat sostenible per interactuar amb els entorns urbans i naturals d’una forma saludable i respectuosa.


- Fer que la Diputació sigui carboni neutre en la seva actuació, amb mesures en la contractació pública i la creació del fons de carboni per compensar les emissions amb inversions en eficiència energètica i renovables.


L’ens reconeix l’obligació de “fer un treball de transició energètica i ecològica com a institució, ajudar els ajuntaments en tot allò que suposi rebaixar les emissions de gasos contaminants dels municipis i instar l’Estat espanyol que compleixi els compromisos vigents sobre clima i energia”.


La jornada reivindicativa d’aquest 27 de setembre està convocada per més de cent entitats i col·lectius com Frydays for future, Green Peace Extinction Rebellion i altres organitzacions ecosocials d'àmbit més local.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització