Notícies

 

Prevenir els efectes adversos del fred en la salut

Detall del botó de la teleassistència

07/01/2020

Prevenir els efectes adversos del fred en la salut

Des del Servei local de Teleassistència es recorda als usuaris les recomanacions per fer front a les baixes temperatures. Quan hi ha alertes per onada de fred, neu o temporal es reforcen les trucades i visites de seguiment, especialment per als usuaris amb major dependència.

Quan baixen les temperatures per sota del que estem acostumats i es presenten riscos de nevades i gelades, hi ha alguns aspectes que cal que tinguem en compte per evitar els possibles efectes adversos del fred en la nostra salut. Sobretot en el cas de les persones més vulnerables, com ara gent gran, és important ser prudent a casa, al carrer i durant la conducció i els desplaçaments amb vehicles.

 

Quan sigueu a casa


- Es recomana mantenir portes i finestres ben tancades i assegurar-nos que no hi ha entrades d’aire fred per escletxes o tancaments en mal estat. És millor ventilar la casa poca estona i al migdia, quan les temperatures són més altes.

- És molt important evitar tenir estufes de combustió en funcionament molta estona en un lloc tancat, sobretot a l’hora de dormir. És imprescindible ventilar els espais que escalfem amb aparells d’aquest tipus. Aquestes mesures ens serviran per evitar intoxicacions per monòxid de carboni.

- Recordeu de no apropar-vos massa a les estufes o brasers i de no acostar-los al llit, a les cortines o als mobles. Mai s’han de fer servir per eixugar-hi la roba. Reviseu l’estat de calderes i estufes per certificar que funcionen correctament.


- Si la baixada de temperatures és molt forta, mantingueu un petit rajolí d’aigua freda per evitar que les canonades es congelin.

- És recomanable que tinguem preparades llanternes i piles de recanvi per si ens quedem sense llum. També, roba d’abrigar i aliments bàsics. No es recomana l’ús d’espelmes en el cas que marxi la llum, però si s’utilitzen cal que sigui sempre amb espelmatòries segures o protectors que impossibilitin un incendi. Sobretot cal apagar-les sempre abans d’anar a dormir.

- Pel que fa a l’alimentació, recordeu beure líquids en la mesura suficient i eviteu l’alcohol que, entre altres efectes negatius, ens deshidrata. Procureu mantenir una dieta rica en vitamines i tingueu a casa menjar en llauna o aliments de llarga vida, per si no podeu sortir a comprar.

- S’ha evitar qualsevol activitat que comporti mullar els carrers com regar i fregar. L’aigua congelada pot provocar caigudes molt fàcilment.

 

Quan sortiu al carrer


- Cal anar ben protegits, tapant el cap i el nas i la boca, per evitar que l’aire fred entri directament als pulmons. Utilitzeu diverses capes de roba càlida.

- Eviteu llargues exposicions al fred i també els canvis bruscos de temperatura. Les hores del migdia acostumen a ser les millors per ser a l’exterior.

- Sobretot quan hi ha avisos meteorològics de risc, cal que ens mantinguem informats de les instruccions que ens donen les autoritats competents. Només ens desplaçarem si és imprescindible i anant amb molt de compte amb les plaques de gel o altres riscos que ens poguem trobar. En cas de conducció amb neu (o quan hi hagi possibilitat de nevades) cal portar cadenes. També és recomanable portar, dins el cotxe, roba d’abrigar, mantes, aigua i alguns aliments bàsics.

- Si sou en una zona aïllada, preneu precaucions per no quedar incomunicat.

 

Si teniu problemes de salut


- No us automediqueu. Aneu al vostre centre mèdic o consulteu el farmacèutic.


- Tingueu a casa les medicines que necessiteu, per si no podeu sortir durant uns dies


- Si teniu problemas de circulació, tingueu especial cura ja que el fred dificulta la circulació sanguínia.


- No renuncieu a realizar activitat física, encara que sigui dins de casa, aprofitant per endreçar, fer neteja o dur a terme altres activitats que impliquin moure's



Des de Dipsalut us emplacem a visitar les persones grans o malaltes que coneixem, especialment les que viuen soles, per assegurar-nos que tenen l’habitatge en bones condicions, que compten amb els medicaments que necessiten i amb una mica de rebost i, especialment, per fer-los saber que ens preocupen i que poden comptar amb nosaltres sempre que ho necessitin.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització