Notícies

 

Combatre l\'abús sexual infantil

La docent del curs, Marina Bartolomé, preparant les sessions telemàtiques del curs. Autoria: M.Bartolomé/Dipsalut

21/10/2020

Combatre l'abús sexual infantil

Comença una nova edició del curs per a la prevenció i detecció d'abusos sexuals a menors. Va dirigit a professionals que treballen amb infants o adolescents, especialment als dels serveis socials.

El curs "Abús sexual infantil: identificació, actuació i prevenció" es duu a terme, en línia, entre aquests 22 d'octubre i 5 de novembre.

S’hi donen a conèixer les característiques i les conseqüències dels abusos; es reflexiona sobre el paper dels professionals que treballen amb menors pel que fa a la prevenció i detecció d'aquest tipus de violència; i es comparteixen les pautes d’actuació, circuits i protocols bàsics que cal seguir en cas de tenir sospita o coneixement d’un d’aquests casos. L’objectiu final és proporcionar eines per poder prevenir, identificar i respondre davant la violència sexual contra els menors.

També s'hi aborden temes com el desenvolupament psicosexual dels infants, les conductes i situacions de risc i les possibilitats d’actuacions pedagògiques a implementar. Se subratlla que cal respectar els infants, donar-los veu, escoltar-los i facilitar espais on es puguin explicar. També es donen a conèixer els recursos als que es pot demanar ajuda o assessorament i es detallen els protocols existents que cal seguir en el moment en que se sospita o es coneix un cas, com el Protocol marc d'actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya. Alhora es parla de la incidència i prevalença de l’abús sexual infantil.

Des de la Fundació Vicki Bernadet, que imparteix el curs, es recorda que un de cada cinc menors pateix algun tipus d’abús sexual abans dels disset anys i que la majoria dels abusos (9 de cada 10 casos) es produeixen dins el cercle de confiança (àmbit familiar o entorn més proper). Subratllen que suposa una experiència traumàtica per al que la pateix, interferint en el seu adequat desenvolupament i repercutint negativament tant en el seu estat físic com psicològic i que les seqüeles acostumen a perdurar al llarg de tota la vida adulta.

Aquest curs s'inclou en el Programa de Formació per al segon semestre del 2020, que també incorpora una formació per combatre aquest tipus de violència en els entorns digitals.

Podeu consultar l'oferta de cursos gratuïts de Dipsalut i formalitzar les inscripcions, accedint a aquest enllaç.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització