Notícies

 

Editem un conte per acompanyar els infants en moments difícils

Portada del conte

23/02/2021

Editem un conte per acompanyar els infants en moments difícils

Està pensat per ajudar a pares, mares, familiars, tutors o professionals a explicar a infants de 4 a 12 anys com afrontar situacions de crisi.

El "Conte per a moments difícils" ha estat ideat i escrit per una de les psicòlogues del Servei d'Emergències Psicològiques de Dipsalut, Verònica Brea i Jiménez, que alhora és mestra. Compta amb il·lustracions de Montse Fletas i Torrent.

 

Ambdues han dut a terme aquesta feina de manera desinteressada. Dipsalut n'ha assumit l'edició per tal que el recurs estigui disponible per a tothom que pugui necessitar-lo.



Gestionar les emocions

 

El llibre busca esdevenir una eina per apropar-se als més petits i facilitar la comunicació quan viuen moments complicats que fàcilment poden trasbalsar-los. L'objectiu és ajudar-los a entendre que no estan sols, que allò que els passa és normal i que és recomanable deixar-se ajudar i acompanyar.

 

S'hi normalitza la simptomatologia que es produeix davant situacions angoixants -mostrant com a habituals i comprensibles reaccions ben diferents a esdeveniments tràgics, tristos o incerts-. També inclou consells i exemples per gestionar les emocions i per ajudar a passar de la millor manera possible el procés de resolució de la crisi.

 

El conte també explica de manera molt visual i planera que caldrà passar per un procés de reorganització de l'entorn i que, després, progressivament, tot s'anirà estabilitzant. A més, al final, inclou una guia per a famílies i per a professionals en la que es donen orientacions sobre com i quan utilitzar el recurs.

 

L'autora, Verònica Brea i Jiménez, afirma que la seva experiència com a psicòloga d'emergències li va fer veure "la necessitat de tenir una eina genèrica per connectar amb els infants i comunicar-nos-hi quan aquests es troben en moments de crisi". Apunta que "moltes vegades no sabem com apropar-nos als més petits en aquestes situacions de confusió i caos. És molt normal no saber per on començar, i d'aquí va sorgir la idea del conte".

 

 

Un recurs per a tothom

El conte s‘ha editat tant en paper com en format digital. Es troba disponible al web www.siguestu.cat (apartat "Recursos"), des d'on es pot llegir, descarregar o compartir de manera completament lliure.

 

S'està treballant per fer-lo arribar a professionals que tracten amb infants que han viscut situacions traumàtiques com, entre altres, els Equips d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP), els d'Atenció a la Infància i Adolescència, l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte, els Grups d'Atenció a la Víctima i Unitats de Trànsit dels Mossos d’Esquadra o el Centre d'Emergències i Urgències Socials de Barcelona (CUESB).

 

També se'n lliuren exemplars al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i a altres administracions i entitats col·laboradores que actuen en aquest àmbit com, per exemple, les organitzacions no lucratives que tracten amb menors. Els psicòlegs del Servei d'Emergències Psicològiques de Dipsalut, el tenen, així com els facilitadors del programa d'educació per a la salut de l'Organisme, el "Sigues tu", que es desenvolupa als centres educatius de la demarcació i a través d'activitats amb les famílies.


A la distribució del conte s'hi sumen diverses sessions de formació adreçades a tots aquests professionals, en les que s'aprofundeix en la comunicació i acompanyament dels menors en moments de crisi. També es programen formacions centrades en situacions concretes com, per exemple, l'abordatge de la mort i dels processos de dol a les aules.

 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització