Programes per línies d'actuació

Pm01. Programa de Parcs Urbans i Xarxes d'Itineraris Saludables

 

Introducció

 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que l’obesitat i el sobrepès són dues de les principals preocupacions del camp de la salut, i alhora estan dins dels deu factors que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que disminueixen l’esperança de vida i la qualitat de vida. Per lluitar contra aquesta problemàtica, l’OMS recomana que es facin de 30 a 60 minuts diaris d’activitat física moderada.

 

Els anomenats Parcs Urbans de Salut són un conjunt d’aparells situats a poca distància els uns dels altres, dissenyats per fer exercici físic, amb els quals es treballen de manera homogènia i segura totes les parts del cos. Els ha ideat una comissió multidisciplinària d’expertes i experts, i s’adrecen especialment a persones adultes i gent gran.

 

Els anomenats Itineraris Saludables són recorreguts que transcorren tant per dins del nucli urbà com pels afores. Estan senyalitzats per facilitar l’acció de caminar, i s’agrupen en Xarxes d’Itineraris Saludables. D’aquesta manera, els ciutadans tenen l’opció de triar entre els recorreguts més curts o els més llargs en funció de la seva forma física. Estan pensats per a tota la població.


Amb aquest programa, Dipsalut posa a disposició de la ciutadania equipaments municipals disponibles 24 h 365 dies l’any, propers i gratuïts per fer-hi exercici físic moderat

 

Per promoure l’ús d’aquests equipaments, l’Organisme, en col·laboració amb els ajuntaments i altres entitats, ofereix sessions d’exercici físic dirigides per professionals que, a més de donar pautes per a un ús correcte dels Parcs i de les Xarxes, treballen per incrementar les habilitats per a la vida i el control que les persones tenen sobre la seva salut.

Objectius

 

 • Facilitar que les persones usuàries dels equipaments coneguin i valorin els beneficis de l’exercici físic per a la salut i que, gràcies a això, incorporin l’activitat física a la seva vida quotidiana.
 • Crear nous espais de socialització per als usuaris del programa i incrementar el seu grau de motivació respecte a l’activitat física.
 • Afavorir que les dinamitzacions als Parcs i a les Xarxes esdevinguin una experiència satisfactòria per a les persones usuàries perquè, així, els utilitzin de forma regular.
 • Oferir opcions per explorar les habilitats per a la vida.
 • Oferir eines (coneixements, habilitats i actituds) a les persones per gestionar i donar sentit a la vida.
 • Formar professionals capaços de realitzar sessions dirigides als Parcs Urbans i a les Xarxes d’Itineraris Saludables.

Destinataris

 

Els ajuntaments de la demarcació de Girona que han aconseguit mantenir un grup estable de participants durant el 2018.

Desenvolupament de les actuacions

 

El programa es desenvolupa, bàsicament, mitjançant quatre actuacions:

 • Difusió per engrescar els diferents grups a participar a les sessions programades i establir estratègies coordinades entre els diferents agents dels Municipis.
 • Sessions d’exercici físic dirigides (dinamitzacions) als Parcs Urbans i a les Xarxes d’Itineraris Saludables per tal d’assolir els objectius del projecte.
 • Formació continuada per les i els professionals del camp de la salut, l’esport i el lleure com a dinamitzadors dels equipaments.

Cost i finançament

 

Programa de servei finançat íntegrament per Dipsalut.

Sol·licitud

 

Del 4 de desembre de 2018 al 24 de gener del 2019.

Els ajuntaments interessats en què es continuïn les dinamitzacions als seus Parcs i Xarxes, han de presentar la sol·licitud de prestació d’aquest servei per via electrònica, des del SIMSAP.

Hi ha dos models de sol·licitud diferents segons l’equipament a dinamitzar:

Pm01i. Servei de dinamització de les Xarxes d’Itineraris Saludables
Pm01p. Servei de dinamització dels Parcs Urbans de Salut

Cal recordar que, des del SIMSAP, es pot fer el seguiment i veure els resultats de les actuacions que Dipsalut està efectuant al municipi. A més, es poden consultar les accions i els resultats de catàlegs anteriors.

Formació associada

 

Dipsalut ofereix formació gratuïta vinculada a aquest programa:

 

 • Curs per a dinamitzadors dels Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d’Itineraris Saludables
 • Curs de marxa nòrdica per a dinamitzadors dels Parcs i les Xarxes
 • Curs d’habilitats per a la vida als Parcs Urbans de Salut

 

Per obtenir més informació sobre els cursos, podeu consultar l'apartat de Formació.

  

Tornar

Sol·licitud del programa Pm01

Dinamitacions dels parcs i les xarxes

Es pot sol·licitar la continuïtat de les dinamitzacions als Parcs Urbans de Salut i a les Xarxes d’Itineraris Saludables fent la sol·licitud entre el 4 de desembre de 2018 i el 24 de gener del 2019.

Els ajuntaments interessats en que es continuïn les dinamitzacions als seus Parcs i Xarxes, han de presentar la sol·licitud per via electrònica (pel registre electrònic, des del SIMSAP), d’acord amb el que preveu l’article 14.2 de la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Si la sol·licitud es presenta dins el termini establert i compleix els requisits exigits en l’annex que regula el procediment, es resol de manera automàtica i Dipsalut inicia la prestació del servei. Com a conseqüència, el comprovant de la presentació de la sol·licitud es pot considerar com a resolució estimatòria.

L’annex que regula aquest procediment es pot consultar a la fitxa del tràmit de sol·licitud d´aquest programa de la Seu electrònica de Dipsalut.

Hi ha dues sol·licituds diferenciades segons l’equipament a dinamitzar:

 • Servei de dinamització de les Xarxes d’Itineraris Saludables [Pm01i]
 • Servei de dinamització dels Parcs Urbans de Salut. [Pm01p]

Cal recordar que, des del SIMSAP, també es pot fer el seguiment i veure els resultats de les actuacions que Dipsalut està efectuant al municipi. A més, es poden consultar les accions i els resultats de catàlegs anteriors.

Nota important


Més Informació

Per a més informació podeu trucar al 972 414 720 o bé posar-vos en contacte amb Gemma Brunet.

Al web del programa de Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables també trobareu més informació.

Clicant aquí, podreu veure un reportatge de la presentació dels Parcs Urbans de Salut i les Xarxes d'Itineraris Saludables

Per a més informació:

 

972 414 720

 

gbrunet@dipsalut.cat

Dades de contacte

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització