Notícies

 

Prevenir els maltractaments en la vellesa

Detall del folletó informatiu

14/06/2022

Prevenir els maltractaments en la vellesa

Des del Servei local de Teleassistència es desenvolupa un protocol de prevenció, detecció precoç i actuació coordinada per evitar-los. També inclou accions informatives cap als usuaris i entorn, perquè puguin identificar els diferents tipus d’abusos i sàpiguen què fer.

El 15 de juny es commemora el Dia mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans. Coincidint amb l’efemèride, des del Servei local de Teleassistència de Dipsalut es difon un díptic entre els usuaris.


El material – que ha estat validat per persones expertes- informa dels diferents tipus d’abusos i maltractaments que es poden produir: abandonament, maltractament físic, psicològic, econòmic, abús sexual, negligència, maltractament institucional o vulneració de drets fonamentals.


Reforça la idea que cal la implicació de tothom per fer front a aquesta xacra social, que afecta 1 de cada 6 persones d’edat avançada (dades de l’Organització Mundial de la salut) i dona consells bàsics com adreçar-se a als serveis socials, al personal sanitari o a altres professionals de referència davant qualsevol sospita.


També recorda que el Servei local de Teleassistència pot ser de gran ajuda, ja que proporciona des d’assessorament a resolució d’emergències. En aquest sentit, se subratlla la importància de dur sempre a sobre el penjoll, polsera o el telèfon mòbil que connecta l’usuari amb el Centre d’Atenció. En cas que s’estigui produint una situació de maltractaments, es recomana prémer-los de manera immediata.


El díptic menciona el protocol de detecció i prevenció de maltractaments que el Servei local de Teleassistència desenvolupa en col·laboració amb els Serveis Socials, ajuntaments i resta d’administracions. Aquest protocol –actiu des de l'abril del 2019- ja ha permès detectar, a través de les trucades i visites de seguiment, 74 casos en els que es produïen abusos i/o maltractaments.


A més de la feina feta des del Servei, Dipsalut ofereix periòdicament cursos de prevenció de maltractaments a les persones grans dirigits a aquells professionals que hi estan més en contacte i, per tant, poden detectar-los i intervenir-hi.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització