Notícies

 

Augmenten les atencions per violència sexual

Fotografia d'arxiu. Intervenció del Servei de Psicologia en un simulacre realitzat al municipi de Platja d'Aro (I). Autoria: E.Kelele/Dipsalut

18/11/2022

Augmenten les atencions per violència sexual

En el que portem d’any, l’Equip de Psicologia de Dipsalut ha intervingut arran de 48 delictes contra la llibertat sexual produïts a la demarcació de Girona. Ha atès d’urgència les víctimes dels fets per tal de reduir els danys psicològics i emocionals causats pel trauma.

Entre aquests mesos de gener i novembre, les psicòlogues especialitzades del Servei de Suport Psicològic en Situacions de Crisi al Municipi han atès 48 persones que havien estat víctimes de diferents tipus d’agressions sexuals (com violacions i violacions en grup, violència sexual dins l’entorn familiar o agressions sexuals en l’àmbit laboral). En la gran majoria de casos (46; el 96%) les víctimes han estat dones. Pel que fa a l’edat, 17 (el 35%) eren menors d’edat*.

La dada ja supera el total d’atencions de l’any passat (entre gener i desembre del 2021 es van atendre 44 persones). I és més del doble de la d’anys precedents (el 2020 es van atendre 15 víctimes -però hi influeix el confinament per la pandèmia-. El 2019 es van realitzar 22 atencions).

L’Equip de Psicologia de Dipsalut es mobilitza a petició d’algun dels anomenats “activadors qualificats” i només si la víctima ho autoritza. En aquest període els Mossos d’Esquadra han estat qui més ha sol·licitat el servei (un 95% de les intervencions). La resta d’activadors són alcaldesses i alcaldes dels municipis gironins, caps de les policies locals, protecció civil i bombers, responsables de serveis socials i del Departament d’Educació. Aquestes persones tenen a la seva disposició un número de telèfon (actiu les 24 hores i els 365 dies de l’any) al que cal trucar per activar immediatament el servei de suport psicològic.

L’increment progressiu d’intervencions que mostren les dades es relaciona amb la tendència general a l’alça de denúncies per delictes sexuals i a una major sensibilitat sobre la importància de proporcionar acompanyament psicològic especialitzat des de tan aviat com sigui possible per tal de minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les persones que han patit aquesta violència.


La tasca de l’Equip de Psicologia de Dipsalut


Els integrants de l’equip tenen el grau de Psicologia, han rebut formació especialitzada i continuada tant en atenció d’emergències com en suport a víctimes de violència sexual i són professionals amb una àmplia experiència en aquest àmbit de treball específic. Estan dispersats geogràficament per tal d’intervenir amb la màxima immediatesa possible.

Aquest suport psicològic especialitzat i d’urgència permet disminuir la intensitat i el grau d’afectació de les primeres reaccions i alteracions psicològiques i també reduir la possibilitat de l’aparició de trastorns posteriors.

La coordinadora de l’Equip de Psicologia, Sònia Campos Álvarez, explica que “donem un espai de ventilació emocional i validem les respostes psicosomàtiques que es produeixen. Detectem falses creences, esbiaixades per la desigualtat de gènere i pels mites que encara hi ha a l’entorn de les violències masclistes. A més, mirem d’incorporar l’entorn més proper, que és imprescindible per a la recuperació de la víctima, fent psicoeducació i donant-los pautes de cura”.

En els casos que ho requereixen, després d’aquesta primera intervenció, es dona continuïtat al tractament a mitjà o a llarg termini. Es fa a través d’un mecanisme de derivació a la Xarxa de Salut Pública o a serveis especialitzats.

A més de l’atenció a víctimes de delictes sexuals, el Servei de Suport Psicològic en Situacions de Crisi al Municipi de Dipsalut es mobilitza per a víctimes directes i indirectes d’altres situacions d’alt potencial traumàtic com poden ser accidents greus, delictes violents, morts sobtades (especialment d’infants) o catàstrofes. També es pot activar per atendre els professionals d’emergències que intervenen en aquests casos i que ho puguin necessitar. En el que portem d’any ha realitzat 85 intervencions arreu de la demarcació i ha atès un total de 418 persones (48 d’elles arran de delictes sexuals). Les atencions més freqüents han estat amb motiu de delictes violents (incloses les agressions sexuals) (un 55% de les intervencions), seguit de les morts sobtades (per accidents, suïcidis o altres) (un 30% de les atencions).


*dades del període 1 de gener-17 de novembre del 2022. Cal tenir en compte que aquesta prestació de Dipsalut conviu amb altres serveis que ofereixen suport psicològic urgent a víctimes d’aquest tipus de delictes.


 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització