Notícies

 

28/12/2009

Dipsalut desplegarà desfibril·ladors arreu de les comarques gironines

 

 

La vicepresidenta de la Diputació de Girona, M. Teresa Ferrés; el president de Dipsalut, Josep Marigó; la consellera de Salut, Marina Geli, i el degà de la Facultat de Medicina de la UdG, Ramon Brugada, han presentat avui 28 de desembre el programa "Girona, territori cardioprotegit", un projecte que preveu el desplegament de desfibril·ladors en espais i serveis públics de titularitat municipal (edificis municipals, equipaments esportius, via pública, policia local, protecció civil...) d'arreu de les comarques de Girona.La fase inicial del projecte preveu la distribució d'un total d'entre 350 i 650 desfibril·ladors, però ja s'està estudiant una futura fase en la qual s'augmentaria el nombre d'unitats per subministrar-les a espais privats de concurrència pública (clubs esportius, hotels, càmpings...)

 

Una de les particularitats del programa és que preveu implicar la ciutadania en l'ús d'aquestes eines. Així, en una situació d'emergència qualsevol ciutadà podrà fer-les servir en benefici d'una persona afectada si segueix correctament les indicacions que el desfibril·lador indiqui (els aparells tenen la capacitat de "diagnosticar" i manifestar si cal produir la desfibril·lació, en quina intensitat i en quin moment).

 

Durant la presentació, la vicepresidenta de la Diputació, M. Teresa Ferrés, ha explicat que la Diputació de Girona, a través de Dipsalut, ha apostat fermament per aquest projecte, per una banda amb la sensibilitat que ha demostrat sempre pel benestar del territori, i per l'altra, amb la responsabilitat de promoure i fomentar la salud a les comarques gironines.

 

Per la seva banda, el president de Dipsalut, Josep Marigó, ha destacat la importància del projecte tant pel nombre de desfibril·ladors que s'instal·laran com per l'estudi que es farà sobre l'impacte d'aquest programa en el territori.

 

El Dr. Ramon Brugada, degà de la Facultat de Medicina de Girona, ha remarcat que amb aquest projecte, el primer d'aquest tipus a tot el món, es podran avaluar els beneficis que representarà el fet que els ciutadans tinguin accés a desfibril·lació automàtica.

 

La implementació del programa suposarà que les comarques gironines siguin pioneres, ja que seran la primera zona cardioprotegida d'Europa.

 

Desfibil·ladors: una eina eficaç contra les aturades cardíaques

 

Les aturades cardíaques extrahospitalàries són una de les primeres causes de mortalitat de la població i afecten igualment homes i dones. Segons les dades actuals, un 30 % dels afectats per infart agut de miocardi mor abans de ser atès en un hospital, i en el 85 % dels casos la fibril·lació ventricular és la primera resposta que es dóna.L'evidència científica mostra que si la intervenció amb un desfibril·lador es produeix al primer minut, la recuperació del ritme cardíac és del 90 %."Girona, territori cardioprotegit" és un dels vint programes que implementarà l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, per mantenir la seguretat en salut pública arreu de les comarques gironines.

 

Es pot accedir a més informació del programa:  "Girona, territori cardioprotegit"  

 

Informació addicional:

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització