Notícies

 

José M. Ordovás: “Moltes malalties es podrien evitar si adaptéssim la nostra dieta a la nostra genètica”

José M. Ordovás

29/09/2010

José M. Ordovás: “Moltes malalties es podrien evitar si adaptéssim la nostra dieta a la nostra genètica”

José M. Ordovás ha exposat l’estreta relació entre nutrició i genètica en la ponència “Cultura i temps, escultors del nostre genoma” que ha pronunciat aquest dimarts 28 de setembre al Centre Cultural La Mercè de Girona. El director del Laboratori de Nutrició i Genòmica del Human Nutrition Research de la Universitat de Tufts (Boston) ha estat convidat a Girona per intervenir en el cicle de conferències “Butaca Jaume Casademont”. El científic ha aprofitat l'estada a la ciutat per visitar Dipsalut i conèixer la tasca que desenvolupa.

 

José M. Ordovás ha exposat l’estreta relació entre nutrició i genètica en la ponència “Cultura i temps, escultors del nostre genoma” que ha pronunciat aquest dimarts 28 de setembre al Centre Cultural La Mercè de Girona. El director del Laboratori de Nutrició i Genòmica del Human Nutrition Research de la Universitat de Tufts (Boston) ha explicat que, "segons la nostra genètica, necessitem un o altre tipus d’alimentació i que, alhora, el què mengem, amb el pas del temps, va influint en la nostra genètica". Ordovás ha estat convidat a Girona per la “Butaca Jaume Casademont”, un marc de debat que apropa a la societat gironina experts de diferents àmbits per tal de fomentar l’intercanvi d’idees, la generació de pensament i el diàleg interdisciplinari. El científic ha aprofitat l'estada a Girona per visitar Dipsalut i conèixer la tasca que desenvolupa l'organisme.

 

Ordovás també ha remarcat que molts dels problemes de salut es podran evitar ben aviat “quan des de nadons analitzin el nostre genoma i es determini quina és la nutrició que més ens convé. D’aquesta manera es podrà evitar que al cap dels anys desenvolupem malalties que, d’una altra manera, desenvoluparíem”. El doctor ha remarcat que “no es tracta tant d’allargar la vida sinó de millorar la qualitat d’aquesta”. José M. Ordovás ha posat exemples ben clars de com la genètica marca que uns aliments siguin beneficiosos per uns i perjudicials per altres. És el cas de moltes persones que han immigrat: “estant adaptades a una manera de viure i d’alimentar-se, canvien de país, adopten costums nous i pateixen molts problemes de salut degut a què la seva genètica no està adaptada a la nova forma d’alimentar-se”.

La carrera científica de José M. Ordovás s’ha centrat en la nutrigenètica i en la nutrigenòmica, camps en els què el doctor Ordovás és una autoritat mundial. Ha estat pioner en la investigació sobre la transcendència de la nostra dieta en relació amb el genoma. Els seus descobriments han permès modificar les practiques clíniques per tal de buscar solucions nutricionals per als seus pacients i inculcar la importància d’una dieta adequada per prevenir malalties cròniques. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb multitud de premis com el Nutrition Science Award (2007) de la Societat Americana de Nutrició, o el USDA Secretary's Honor Award (2006), la distinció més important que concedeix el Departament d’Agricultura d’Estats Units.
 

La “Butaca Jaume Casademont” és una iniciativa de la Fundació Jaume Casademont que compta amb la col·laboració de Dipsalut, la Universitat de Girona i el Centre Cultural La Mercè. Consisteix en organitzar entre dues i tres conferències públiques anuals, impartides per personalitats destacades d'arreu del món en alguna disciplina del coneixement. El convidat, a més, participa en una sessió especialment adreçada al personal docent i investigador de la UdG.

 

Imatge: José M. Ordovás en la visita a la seu de Dipsalut

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització