Notícies

 

Els Centres de Distribució d’Aliments atenen un 3,5% de la població

Imatge de la roda de premsa de presentació de la memòria 2017 dels CDA. Imatge cedida per Càritas Girona

22/06/2018

Els Centres de Distribució d’Aliments atenen un 3,5% de la població

Els 10 centres de la província han lliurat 116.345 cistelles d’aliments i productes d’higiene bàsics a famílies de la demarcació de Girona en risc d’exclusió.

La seu de Càritas Diocesana de Girona ha acollit, aquest 21 de juny, la presentació de la memòria dels Centres de Distribució d’Aliments de l’any 2017. A l’acte hi ha intervingut Dolors Puigdevall (directora de Càritas Diocesana de Girona), Marta Casacuberta (responsable dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a Girona), Josep Maria Corominas (president de Dipsalut), Bernat Rubió (Obra Social “la Caixa”) i Frederic Gómez (president de la Federació Banc dels Aliments de Catalunya).


Els 10 Centres de Distribució d’Aliments (CDA) de la província de Girona han atès 8.658 famílies durant el 2017 i se n’han beneficiat fins a 26.914 persones, a través de 116.345 cistelles distribuïdes. El nombre de famílies ateses presenta un augment 3% respecte de l’any anterior, però confirma la tendència a una certa estabilitat. Amb tot, els percentatges d’atenció es mantenen molt elevats. Les persones beneficiàries dels Centres de Distribució
d’Aliments representen el 3,5% de la població de la demarcació de Girona. El nombre d’intervencions realitzades en forma d’entrega de cistelles s’ha incrementat respecte a 2016 en més d’un 4%. Més del 98% de les famílies ateses ha estat derivat pels Serveis Socials d’Atenció Primària del territori. La resta, poc menys d’un 2%, ha estat derivada pels Serveis d’Acollida de les Càritas locals o Creu Roja.

 

Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha destacat que els CDA permeten generar 11 llocs de treball d’inserció per a persones en risc d’exclusió social i que el projecte permet acollir i acompanyar persones de procedències i circumstàncies molt diverses, però que tenen en comú la dificultat en l’accés a una alimentació bàsica. Marta Casacuberta, Responsable dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a Girona, ha posat en valor el fet que les persones usuàries del tenen “l’oportunitat de prendre consciència de la seva situació de sortir-se’n de manera autònoma i responsable”. A més, Casacuberta ha destacat que el 98% dels usuaris són derivats des dels circuits dels Serveis Socials, “que garanteixen la igualtat d’oportunitats entre totes les persones que s’hi adrecen”. Josep Maria Corominas, president de Dipsalut, ha afirmat que “els condicionants socials influeixen en l’adequada alimentació de les persones” i ha alertat que malgrat tenir feina “hi ha persones que necessiten ajudes complementàries com la que representa el CDA”. Corominas ha confirmat que l’organisme Dipsalut “està disposat a continuar facilitant alimentació bàsica a les persones que ho necessitin”. Bernat Rubió, de la Fundació “la Caixa”, ha remarcat “l’orgull que representa per l’entitat treballar en aquest projecte, que està en línia amb els seus objectius i línies d’acció”. Finalment, Frederic Gómez, president de la Fundació Banc dels Aliments, ha assegurat que “el projecte dignifica l’entrega d’aliments, fomenta la solidaritat, la responsabilitat social de les empreses i és un manifest de lluita contra el malbaratament”.


La majoria de famílies ateses té menors a càrrec


Les dades de 2017 recullen que més del 65% de les famílies ateses al Centres de Distribució d’Aliments tenen menors a càrrec. Prop del 40% de les persones beneficiàries dels CDA són menors de 16 anys. D’aquests, un 7.3% són menors de 3 anys. De les 8.658 famílies ateses durant el 2017, més d’un 32% ja ho eren l’any 2013. Per tant, són famílies ateses des del CDA des de fa més de quatre anys. Un 45,4% es va incorporar entre 2014 i 2016 i el 22,3% restant, han arribat noves al projecte al llarg de 2017. Aquestes dades mostren que, tot i mantenir-se el nombre d’atencions respecte a l’any passat, una de cada 5 unitats familiars han abandonat el projecte per donar pas a un nombre similar de noves incorporacions. La rotació de famílies és major del que es pot intuir quan es fa una primera lectura a les dades generals d’atenció. Les xifres reflecteixen que hi ha persones que deixen de ser ateses al CDA donada la millora de la seva situació, però també que un nombre important de famílies que s’incorporen de nou al projecte per primer cop durant 2017.

 

Creix la implicació del voluntariat


El nombre de voluntaris s’ha doblat des de l’inici del projecte. El CDA té un objectiu que va molt més enllà de la simple distribució d’aliments. L’acollida i acompanyament de les persones que arriben al CDA esdevé un objectiu cabdal i prioritari del projecte; acollida i acompanyament que es garanteix gràcies a la participació de totes aquestes persones voluntàries. Els 233 voluntaris han col·laborat de mitjana 5 hores setmanals; aquesta dada permet xifrar els recursos humans que representa aquest voluntariat en més de 60.000 hores de treball durant el 2017.

 

El Centre de Distribució d’Aliments: un conveni entre entitats i administracions

El CDA és un projecte fruit d’un conveni marc entre la Generalitat de Catalunya, l’Organisme Autònom de Salut Pública la Diputació de Girona “Dipsalut”, la Fundació Banc dels Aliments de les Comarques de Girona, la Fundació Bancària “la Caixa” i Càritas Diocesana de Girona. Als municipis on s’ha desenvolupat el projecte, el CDA funciona com a projecte de partenariat amb els ens locals (ajuntaments, consells comarcals i consorcis), així com amb
d’altres entitats socials del territori.

Al CDA es proporcionen aliments bàsics a persones soles i famílies derivades principalment de Serveis Socials. Puntualment també es realitzen derivacions des de Càritas i/o d’altres entitats del territori. Es distribueix quinzenalment una cistella de productes bàsics durant un període de temps determinat (la durada de l’atenció ve determinada per la derivació dels serveis socials). El número de productes varia en funció dels membres que formen la unitat familiar.

 

El finançament del Centre de Distribució d’Aliments


El projecte del Centre de Distribució d’Aliments compta amb un finançament de 3.732.085,86 €. Els fons privats representen un 6% (232.808,56 €), els fons públics un 32% (1.204.210,49 €) i els aliments en espècie un 61% (2.295.066,81 €).

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització