Notícies

 

Detectat un nou mosquit invasor d\'origen asiàtic

Fotografia de l'Aedes japonicus. Font: ECDC

02/08/2018

Detectat un nou mosquit invasor d'origen asiàtic

S'ha trobat a Astúries i gràcies al projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, en el què Dipsalut col·labora. Té la capacitat de transmetre diversos virus, com per exemple el del Nil Occidental.

El mosquit Aedes japonicus ha arribat per primera vegada a Espanya i al Sud d'Europa. Així ho confirma un primer informe d'Avaluació Ràpida de Risc emès pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries aquest mes de juliol.


A principis de juny, la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert, coordinada pel CREAF, el CEAB-CSIC i ICREA impulsada per l'Obra Social "la Caixa" i cofinançada per Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona) i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va rebre una foto d'un mosquit sospitós a través de l'app, enviada des de la zona del concejo de Siero, al Principat d'Astúries. Després de rebre aquesta primera notificació es va sol·licitar a la persona l'enviament per correu d'exemplars d'adults i larves, sobre els quals es va confirmar la sospita. Posteriorment, es va realitzar una inspecció de camp en el lloc de la troballa liderada pels entomòlegs de Mosquit Alert al costat de membres de l'equip entomològic de la Universitat de Saragossa i responsables del projecte de Vigilància Entomològica del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Segons les declaracions del cap de l'equip d'entomòlegs de Mosquit Alert Roger Eritja, "després de revisar la zona hem pogut trobar totes les fases biològiques del vector en diversos punts allunyats entre si, el que suggereix que el mosquit està ja establert en una àrea que pot ser molt més àmplia, tot i que es necessitaran més estudis per confirmar-ho.

 

La major preocupació de l'arribada del mosquit Aedes japonicus és que, a part de causar molèsties amb les seves picades similars a les dels altres mosquits, té la capacitat de transmetre diversos virus entre els quals el més rellevant a Espanya seria el del Nil Occidental. En condicions de laboratori també s'ha comprovat que és capaç d'infectar amb dengue i Chikungunya. No obstant això, els experts i les autoritats remarquen que en aquest moment el risc que aquest mosquit pugui transmetre malalties de forma autòctona a Espanya és molt baix. "Cal considerar que el risc de transmissió d'aquestes malalties depèn de la quantitat de mosquits presents i de si el virus està circulant entre la població. D'altra banda, hi ha altres factors com el contacte que pot haver-hi entre el vector i hoste. En aquest moment la quantitat de mosquits no creiem que sigui molt elevada i tampoc es donen les altres condicions a Astúries ", explica Roger Eritja.


Mosquito Alert anima les persones a descarregar l'app i col·laborar activament amb el projecte. Recordem que més enllà del mosquit tigre i d'haver trobat ara l' Aedes japonicus, seguim buscant el mosquit de la febre groga ", explica Frederic Bartumeus, director de Mosquit Alert. Les autoritats recorden també que cal aplicar mesures de control per part de la ciutadania per evitar la proliferació dels mosquits invasors com el mosquit tigre, que ja està estès per tota la costa espanyola i alguns punts de l'interior. El consell principal és evitar les acumulacions d'aigua, per petites que siguin, retirant o buidant periòdicament els recipients o altres objectes que puguin acumular-ne.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització