Notícies

 

La soledat no desitjada i les persones grans

Visita domiciliària a usuaris del Servei local de Teleassistència. Sarrià de Ter. Autoria: Pere Duran/Dipsalut

19/12/2019

La soledat no desitjada i les persones grans

Es calcula que, a Catalunya, hi ha més de 300.000 majors de 65 anys que viuen sols. 175.000 d’ells, afirmen patir diferents graus de soledat no volguda. Una sensació que pot empitjorar per Nadal.

La proximitat de les festes nadalenques angoixa moltes persones. Entre els motius hi ha les situacions de soledat no volguda. Succeeix a persones de totes les edats. No obstant, hi ha un col·lectiu que la pateix especialment: la gent gran que viu sola.

Molts ancians viuran diversos o tots els dies de celebracions sense companyia. Aquest fet, si no és volgut, provoca tristesa. Els records de les persones estimades que ja no hi són i de les alegries viscudes en el passat poden resultar dolorosos.

La soledat no desitjada és un dels principals factors de risc de patir diversos trastorns, entre els quals la depressió. A més, acostuma a sumar-se a les dificultats econòmiques que tenen moltes àvies i avis, a problemes de salut i de mobilitat, a la tristesa per la pèrdua de familiars i amics...Tot plegat, situacions que poden conduir fàcilment a l’aïllament o a l’exclusió social.

Nombroses entitats de l’àmbit social denuncien aquesta situació i endeguen campanyes per combatre-la. Subratllen que, malauradament, aquesta realitat és cada cop més freqüent, per l’envelliment de la població, els canvis en les estructures familiars i en la manera de viure.

Des d’aquestes organitzacions ens recorden la importància de visitar amics i familiars, de fer-los saber que poden comptar amb nosaltres i de procurar que estiguin acompanyats, així com de preocupar-nos pel seu benestar tant físic com emocional.

Les situacions de soledat no desitjada és procuren també combatre des del Servei local de Teleassistència, realitzant un seguiment més intensiu als usuaris de major risc.


 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització