Notícies

 

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

Imatge Dia Internacional

06/02/2020

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

Dipsalut participa a les taules de treball per eradicar aquesta pràctica. Segons l'Organització Mundial de la Salut, cada any, més de tres milions de nenes (incloses moltes menors residents a Catalunya) corren el risc de patir-la.

Es considera mutilació genital femenina qualsevol procediment que impliqui o pugui implicar una eliminació total o parcial dels genitals femenins o hi produeixi lesions, encara que hi hagi consentiment de la dona. L'Assamblea General de les Nacions Unides va determinar que el 6 de febrer se celebraria el Dia Internacional de Tolerància Zero cap aquesta agressió a les nenes i dones; una data per sensibilitzar l’opinió pública per tal que se sumi a la lluita per eradicar-la.

 

Catalunya disposa actualment de 73 taules locals i circuits de coordinació per prevenir la mutilació genital femenina (MGF). Dipsalut forma part de la taula de coordinació conjunta en l’àmbit català, on hi són presents altres òrgans com l’Agència de Salut Pública, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la Subdelegació del Govern a Girona, l’Ajuntament de Girona o l’Institut Català de les Dones, entre d’altres. Des d’aquesta taula es treballen diferents aspectes per lluitar contra aquesta pràctica. Alguns punts claus d’aquest treball conjunt són:

> Promoure la prevenció, la detecció, l’atenció, el seguiment de casos de MGF i facilitar la reconstrucció a les dones que ho sol·licitin i atenció psicològica.


> Promoure el canvi d’actitud de les famílies, comunitats i cultures practicants.


> Impulsar el treball intersectorial i comunitari més local i passar de la coordinació a la cooperació entre les taules locals i regionals.


Per treballar els objectius conjunts s’han creat grups de treball diferenciats, s’han impulsat campanyes de formació i capacitació dels professionals (bàsicament a l'atenció primària) i tallers de sensibilització. També s’ha implantat el circuit de la cirugia genital després d’una MGF i es duen a terme nombroses campanyes de difusió d'aquesta problemàtica per aconseguir implicar els diferents agents socials en la lluita per eradicar-la.


A la província de Girona les diferents taules de treball (20 en total) s’han coordinat per unificar coneixements i estratègies i treballar per la prevenció i eliminació de la mutilació genital femenina. Algunes de les iniciatives que han sorgit han estat l’estratègia per a la implicació dels homes en aquesta lluita o la formació de líders de les comunitats immigrants amb més incidència d’aquesta pràctica.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització