Notícies

 

Recomanacions per quan es tornin a obrir les piscines

Imatge d'arxiu accions avaluació piscines d'ús públic

21/05/2020

Recomanacions per quan es tornin a obrir les piscines

Dipsalut ha transmès als ajuntaments les pautes a seguir per a l'obertura de les piscines d'ús públic. Caldrà extremar la neteja i desinfecció de les superfícies de contacte i, sobretot, assegurar el distanciament físic entre els usuaris.

El pla de desescalada del govern espanyol inclou les instal·lacions aquàtiques. Les restriccions que ara les mantenen tancades es podrien aixecar en la fase II o III, depenent de si es tracta de piscines a l'aire lliure (fase II) o bé, en espais tancats (fase III).


El Ministeri de Sanitat ha publicat les recomanacions per a la reobertura d'aquests equipaments. En aquest document es defineixen com a fonts principals de risc de transmissió de la Covid-19, les interacciones interpersonals sense respectar les distàncies mínimes de seguretat. També, el fet de no realitzar una neteja i desinfecció adequades de les superfícies de contacte a les zones comuns.


Pel que fa a l'aigua, una concentració de clor lliure residual a l'aigua igual o superior a 0,5 miligrams per litre durant un mínim de 30 minuts de contacte i a pH  superior a 8,0 és suficient per eliminar virus recoberts per una càpsida, com el coronavirus.

Es recorda que l'Organització Mundial de la Salut no inclou l'aigua com a possible element de transmissió de la Covid-19 i que cal, doncs, posar la màxima atenció en altres aspectes, com la neteja de superfícies de contacte i, especialment, el distanciament entre persones.


Com a fets més rellevants a aplicar en la fase II (recollits en les citades recomanacions i en l'Ordre SND/414/2020, publicada al BOE el 16 de maig), destaquen els següents:

 

- Reducció al 30% de l'aforament màxim. És a dir, cal respectar el límit del 30 % de capacitat d’aforament màxim, sempre que així sigui possible respectar la distància física de 2 metres o més entre els usuaris. En cas contrari, caldrà reduir encara més l'aforament per tal que es pugui garantir la distància de seguretat entre les persones.

 

- Per a garantir aquest distanciament, es posarien senyals a terra per limittar els espais on els usuaris podrien deixar la tovallola i objectes personals i pendre-hi el sol.

 

- Per poder accedir a la instal·lació, es requeriria concertar cita prèvia.

 

- No es podrien utilitzar les dutxes dels vestuaris ni les fonts d'aigua.

 

- Cal neteja i desinfecció diària de la instal·lació, i de les superfícies de contacte freqüent amb les mans (poms de les portes, baranes, etc) com a mínim tres vegades al dia. Usant sempre productes viricides autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat o bé desinfectants com dilucions de lleixiu 1:50 acabades de preparar.
 

Segons cada piscina i les particularitats de la zona concreta on es troba, es podran establir mesures més restrictives.

 

(+) Més informació:

 

- Recomanacions del Ministeri de Sanitat per a la reobertura de les piscines

 

- Ordre SND/414/2020

 

- Proposta de mesures preventives publicada per la Diputació de Barcelona​​

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització