Notícies

 

Dia internacional per a l\'eliminació de la violència envers les dones

Un dels cartells de la campanya "Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes"

23/11/2020

Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

La Diputació de Girona i els ens vinculats ens hem adherit al manifest unitari amb motiu del 25N. S'hi remarca la necessitat de continuar treballant conjuntament i coordinadament, amb la implicació de totes les administracions i agents socials, per a l'erradicació de les violències masclistes.

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981.En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Cada any, amb motiu d'aquest dia, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i altres administracions i entitats, consensuen un manifest per a commemorar i visibilitzar el 25 N i tot el que representa.

En el manifest d’enguany s'afirma que “el temps s’ha esgotat per als agressors” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Es reconeix que “mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte aquest tipus de violència. I és que, els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”. I reclama als “que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”. El document acaba adreçant-se als agressors, assegurant que "no hi haurà espai per a la impunitat”.

A més de difondre el manifest, s'ha organitzat diverses iniciatives per commemorar el 25 N; totes elles adaptades a les restriccions per a la contenció de la pandèmia. A la demarcació, l'Institut Català de les Dones, la Delegació del Govern de la Generalitat, l'Ajuntament de Girona i la Diputació han substituït l'acte que tradicionalment es fa aquesta jornada per un vídeo dirigit a la sensibilització i conscienciació sobre aquesta xacra. Hi partiparan el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, l'alcaldessa de la ciutat de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. El vídeo es difondrà a través de les xarxes socials i altres canals el mateix vint-i-cinc de novembre.

 

Podeu llegir el manifest sencer, en aquest enllaç.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització