Notícies

 

Paolo Contu:“Cal un paper més fort dels professionals de promoció de la salut en comunicació

Imatge congres promoció salut juny 2021

03/05/2021

Paolo Contu:“Cal un paper més fort dels professionals de promoció de la salut en comunicació"

Parlem amb el copresident de la 11a Conferència Europea de Promoció de la Salut, que durem a terme al juny, i vicepresident europeu de la International Union for Health Promotion and Education (IUHPE).

La pandèmia ens està capgirant les vides, però a uns més que a altres...

El problema de l’equitat és fonamental: és ben clar que els que tenen uns ingressos segurs cada mes (empleats, jubilats...) o, també, els estudiants que tenen una bona connexió i una casa gran, han viscut i viuen l’experiència de manera molt diferent. Això afecta molt la cohesió social, amb conflictes entre els “garantits” –els que tenen les necessitats més bàsiques cobertes- que ho volen tancar tot, i els “sense renda”, que necessiten treballar.

Com pot ajudar-nos la promoció de la salut a avançar cap a l'equitat?

Entres els instruments més forts de la promoció de la salut hi ha l’”empoderament” i la “literacia”*, que capaciten les persones per gestionar la seva vida amb el virus sense dependre massa de les indicacions de les autoritats, que no poden conèixer totes les situacions. Crec que hi ha la necessitat d’un paper més fort dels professionals de promoció de la salut en comunicació, per reorientar-la des del paternalisme cap a l’empoderament.

Ens pot posar algun exemple concret; algun programa o actuació que conegui bé de l'àmbit de la promoció de la salut?
El cert és que, en aquest període, hem tingut menys contactes i el meu coneixement de programes impulsats des de diferents àmbits és menor que en altres moments. No obstant, considero que algunes activitats de proximitat, “de barri”, han tingut un paper ben important. També, reorientar programes de salut a la nova situació (com s’ha fet, per exemple, amb les sessions en grup d’exercici físic). Pel que fa a l’empoderament crec que s’ha treballat menys; que ho hem d’impulsar, desenvolupar.

Com la promoció de la salut pot ajudar a afrontar els reptes que tenim és un dels temes principals de la 11a Conferència Europea de Promoció de la Salut. Juntament amb aquest congrés, al juny, també acollirem la 6a Conferència Mundial de Salutogènesi. Què ens aportaran?
És important tenir l’oportunitat de conèixer i discutir actuacions i idees, després de més d’un any de “confinament”.
Cal remarcar que les conferències de promoció de la salut abordaran diferents reptes; no seran només sobre la Covid, sinó sobre el desenvolupament d’aquesta disciplina en un món en el que hi ha més problemes, a més de la pandèmia. Ens ajudarà a no oblidar-nos que equitat, coneixement, vida activa, nutrició saludable, medi ambient…són sempre el nucli de treball de la promoció de la salut i que han agafat encara més importància que abans.
La conferència mundial permetrà connectar directament amb la visió de la salutogènesi del sentit de la vida i de la capacitat dels individus i les comunitats de mobilitzar els recursos que tenen a l’abast per realitzar els seus projectes de vida. Ens ajudarà a construir eines per transformar la societat.*(“literacia”: capacitat de seleccionar i utilitzar la informació necessària transmesa per diferents tipus de comunicació i dins de diferents situacions de comunicació)

Dades de contacte

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització