Notícies

 

La demarcació de Girona: referent en promoció de la salut

Imatge promocional dels congressos de promoció de la salut d'aquest 2021

07/06/2021

La demarcació de Girona: referent en promoció de la salut

L'editorial del darrer número de La Revista de Dipsalut se centra en els congressos internacionals que acollim aquest juny, i que coorganitzem juntament amb la Càtedra de Promoció de la Salut i altres organismes. La sisena conferència mundial de salutogènesi i l'onzè congrés europeu de promoció de la salut es duran a terme, en línia, entre els dies 14 i 18 d'aquest mateix mes.

Editorial de La Revista de Dipsalut n.29, signat per la presidenta de l'Organisme, Maria Puig i Ferrer

 

Enguany tenim el privilegi, i alhora el repte, d’acollir dos dels principals esdeveniments internacionals de l’àmbit de l’acció comunitària per a la salut . Dipsalut i la Càtedra de Promoció de la Salut coorganitzem* la conferència europea de promoció de la salut, i la mundial, de salutogènesi (és a dir, la disciplina centrada en els factors que fomenten la salut humana).

 

Es duran a terme a Girona (en format virtual) al juny i comptaran amb els principals experts en aquests àmbits. Figures de renom internacional que, entre moltes altres coses, aportaran reflexions i aprenentatges sobre l’impacte de la pandèmia en la salut i el benestar de les persones.

 

És clar que la Covid-19, i totes les conseqüències, perjudica la nostra salut física, emocional, i social. També ha quedat demostrat que aquests efectes són desiguals i que, un cop més, estan estretament relacionats amb els determinants socials de la salut. Tot això s’exposarà i es debatrà als congressos, així com les accions que s’impulsen per a donar-hi resposta i per caminar cap a l’encara molt llunyana equitat en salut.

 

Més enllà de la pandèmia, hi haurà espais per donar a conèixer les actuacions que desenvolupem des del món local per enfortir la salut i el benestar. També, per presentar accions desplegades fora de l’àmbit concret de la salut –com, per exemple, les que es duen a terme en el marc de les relacions entre grups socials, la salut ambiental, l’educació o, fins i tot, l’urbanisme- però amb un impacte clar sobre l’estat de salut de les persones.

 

Congressos com aquests són un excel·lent punt de trobada per a professionals d’àmbits ben diversos que tenen en comú el fet d’intervenir en salut. Permeten intercanviar coneixements, i descobrir nous enfocaments i experiències. Alhora, són una magnífica oportunitat per establir sinergies, de fer xarxa per continuar avançant tant en la recerca com en la pràctica en promoció de la salut. Tampoc hem d’oblidar que el fet que la seu sigui Girona, ens ajuda a consolidar la demarcació, com a referent en aquest camp; com a un territori centrat i decidit a millorar la salut i el benestar de la ciutadania.

 

Un tema a banda que no em vull deixar de mencionar-vos en aquest editorial és la recent modificació dels Estatuts de Dipsalut. El Ple de la Diputació ha aprovat per unanimitat els canvis proposats; orientats a actualitzar la nostra norma bàsica segons l’evolució que ha viscut l’Organisme. S’ha modificat les competències (incorporant aquelles assumides des de l’última modificació) i s’hi ha inclòs els nous reptes sorgits, així com les adaptacions de caire organitzatiu necessàries. Amb aquesta renovació, posem èmfasi en la rellevància d’integrar les polítiques municipals de salut en tots els nivells i en la voluntat d’apostar per un model de salut social i sostenible.

 

 

* Els congressos estan organitzats per Dipsalut, la Càtedra de Promoció de la Salut de la Univer-sitat de Girona, la Unió Internacional de Promo-ció de la Salut i Educació per a la Salut (IUHPE), el Grup de Treball Global en Salutogènesi de la IUHPE, el Centre de Salutogènesi de la Universi-tat de Zuric, i la Societat per a la Teoria i la Recerca en Salutogènesi (STARS).

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització