Notícies

 

Girona, epicentre de la promoció de la salut

El president de la Diputació, la presidenta de Dipsalut i el rector de la UdG, juntament amb la sub-directora general de Coordinació de Salut Pública a Girona, Lluïsa Mas. A la imatge, també hi apareixen la directora de la Càtedra de Promoció de la Salut,

12/06/2021

Girona, epicentre de la promoció de la salut

Dipsalut i la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona acullen els dos grans congressos internacionals de l’àmbit: la conferència mundial de salutogènesi i el congrés europeu de promoció de la salut.

Els congressos se celebraran, en format virtual, entre el 14 i el 18 de juny. Concretament, del 14 al 16, es farà l’11è Congrés Europeu de Promoció de la Salut. Els dies 17 i 18, tindrà lloc la 6a Conferència Internacional sobre Salutogènesi.

S’hi reuniran més de tres-cents investigadors, professionals del sector, i responsables de formular polítiques públiques d’una vintena de països d’arreu del món.

Entre els ponents més destacats, Ilona Kickbush (promotora del concepte de “salut global”); membres de l’Organització Mundial de la Salut, com Faten Ben Abdelaziz o Didier Jourdan; Stephan Van den Broucke (vicepresident de la Unió Internacional de Promoció de la Salut i Educació per a la Salut); Elia Díez (referent del programa de salut als barris); Carme Cabezas (secretària general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya); Rafael Cofiño (director general de salut pública a la Consejeria de Salud de Asturias); Jennie Popay (membre de la NIHR School for Public Health Research); Avishai Antonovsky (psicòleg social, centrat en l’enfocament salutogènic, que va desenvolupar els anys setanta el seu ascendent, Aaron Antonovsky); Jürgen M. Pelikan (especialista en la promoció de la salut en hospitals i atenció sanitària); o Marguerite Daniel (responsable de diversos projectes d’investigació amb infants vulnerables).

 

Temàtiques que s'hi tractaran

 

En total, s’hi presentaran 137 comunicacions, les que han estat seleccionades pels comitès científics. Concretament, seran 56 presentacions orals, 70 pòsters, 6 workshops i 5 simposis. Entre els treballs acceptats, n’hi ha 7 d’elaborats per professionals de Dipsalut, relacionats amb la salut psicològica i emocional durant la pandèmia, amb el seguiment de les desigualtats socioeconòmiques als municipis gironins i les accions per reduir-les i amb les actuacions d’educació per a la salut. 4, són de la Càtedra de Promoció de la Salut, sobre els mapes d’actius en salut, les funcions de la Càtedra, i la formació en promoció de la salut en aquests temps de COVID-19.

La conferència europea, la primera a celebrar-se, porta per títol «Promoció de la salut: acció transformadora en una Europa canviant». L’esdeveniment té per objectiu compartir el treball en aquest àmbit impulsat per diferents organitzacions i alhora incentivar la creació de xarxes i l’intercanvi d’idees i bones pràctiques. Una de les qüestions que s’hi abordaran és la manera com la promoció de la salut pot ajudar a afrontar els reptes que té Europa en l’actualitat. Entre els estudis que s’hi presentaran, n’hi haurà sobre intervencions comunitàries eficaces per reduir les desigualtats en salut en la prevenció del càncer, sobre com l’alfabetització en salut pot ajudar a estar preparats davant crisis sanitàries, relacionades amb les polítiques públiques saludables en el món local, o amb les estratègies per promoure la salut mental entre la joventut.

El congrés internacional té com a lema «Avançar en la salutogènesi cap a societats pròsperes», s’exposaran i es debatran enfocaments innovadors sobre aquesta qüestió. L’objectiu és desenvolupar la teoria i la recerca salutogènica, disciplina que cerca l’origen de la salut i estudia les formes de conservar-la. Al congrés s’hi presentaran actuacions desplegades més enllà de l’àmbit concret de la salut, com per exemple algunes de les que s’han dut a terme en el marc de les relacions entre grups socials, la salut ambiental, l’educació o, fins i tot, l’arquitectura. Entre les comunicacions que s’hi presentaran, n’hi haurà sobre estratègies per implantar la salutogènesi als entorns laborals i acadèmics, sobre la recuperació de supervivents adults del trauma infantil, o sobre la relació entre el sentit de coherència i la millora de la qualitat de vida de malalts crònics.

Coincidint amb les conferències, per al 16 de juny s’ha previst un esdeveniment especial per celebrar el 70è aniversari de la Unió Internacional de Promoció i Educació per a la Salut (IUHPE)

 

 

Promoció de la salut per afrontar crisis com l'actual

Tots dos congressos, cadascun des de la seva perspectiva, portaran a debat les problemàtiques de salut i d’aspectes socials sorgides o agreujades arran de la pandèmia de la COVID-19, i exposaran accions per promoure la salut enfocades a donar-hi respostes.

En la roda de premsa de presentació dels esdeveniments (celebrada aquest 10 de juny), el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha afirmat que “el fet que coorganitzem aquests congressos, ens ajuda a consolidar la demarcació com a referent. Com un territori en el qual establim sinergies per millorar el benestar de les persones”.

La presidenta de Dipsalut, Maria Puig, ha afegit que “esdeveniments d’aquest tipus ens permeten descobrir nous enfocaments, i intercanviar coneixements i experiències. Són una magnífica oportunitat per crear o enfortir xarxes de treball que ens permetin continuar avançant tant en la recerca com en la pràctica en promoció de la salut”.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, ha destacat que “acollir aquests congressos és una fita molt destacada. Només podem fer front a les adversitats amb més recerca i més incidència cap a la societat, i esdeveniments com aquests hi ajuden”.

 

 

Primeres conclusions, en finalitzar els congressos

Dels congressos sorgiran unes conclusions finals que sintetitzaran els continguts que hagin estat exposats. Les primeres conclusions es donaran a conèixer en acabar els esdeveniments, en els parlaments de cloenda. Un temps després, es faran públiques les conclusions definitives, més extenses, en forma de manifest o de recomanacions.

Dipsalut i la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona coorganitzen ambdós esdeveniments, conjuntament amb la Unió Internacional de Promoció de la Salut i Educació per a la Salut (IUHPE), el Grup de Treball Global en Salutogènesi de la mateixa IUHPE, el Centre de Salutogènesi de la Universitat de Zuric i la Societat per a la Teoria i la Recerca en Salutogènesi (STARS). Hi col·laboren també la Fundació i el Consell Social de la UdG, l’Ajuntament de Girona i l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.Podeu consultar els programes detallats de cadascun dels congressos, així com de l'esdeveniment especial pels 70 anys de la IUHPE, al web: http://iuhpeconferences21.com

Dades de contacte

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització