Notícies

 

Dipsalut impulsa un nou dispositiu de rescat aquàtic

Imatge del simulacre de salvament per mostrar el funcionament de la nova boia de rescat (III). Platja de Riells, l'Escala, 8 de juliol de 2021

30/07/2021

Dipsalut impulsa un nou dispositiu de rescat aquàtic

Agilita la resposta dels socorristes en casos d'ofegaments. Ha estat ideat per socorristes experts i la Universitat de Girona, amb el suport de l'Organisme de Salut Pública.

Els equips de socorrisme de les platges de Begur, Cadaqués, Calonge i Sant Antoni, l'Escala, Lloret de Mar i Tossa de Mar, així com el de l'estany de Banyoles, tenen a la seva disposició, des d'aquest estiu, un recurs nou per actuar de manera més ràpida en casos d'ofegament. És Quick Rescue: un innovador dispositiu de rescat aquàtic, autoinflable i molt més lleuger que els tradicionals.

 

L'han ideat socorristes experts i el Centre d'Innovació i Desenvolupament de la Universitat de Girona, amb el suport tècnic i econòmic de Dipsalut. El sistema també s'ha ofert a tots els ajuntaments del litoral de les comarques gironines perquè el puguin utilitzar els serveis de salvament dels seus municipis. La informació per desenvolupar i fabricar aquest dispositiu és ja d'accés universal perquè equips de socorrisme d'arreu del món el puguin utilitzar.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga; la vicepresidenta tercera de la Diputació i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i la responsable de l'estudi d'avaluació del dispositiu i professora de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), Sílvia Aranda, han presentat públicament Quick Rescue a la platja de Riells de l'Escala aquest passat 8 de juliol.

 

«Dipsalut aposta per la innovació. Dediquem esforços a trobar solucions als problemes que, amb els ajuntaments, detectem gràcies al desenvolupament dels programes. El suport que prestem per als dispositius de salvament i socorrisme ens va fer veure aquesta oportunitat de millora», ha destacat Maria Puig. En el marc de la presentació, ha tingut lloc un simulacre de salvament a la mateixa platja de Riells, que ha permès mostrar de manera pràctica el funcionament del dispositiu.

 

Nedar fins on és la víctima sense entrebancs


La nova boia de rescat és àgil i molt fàcil de transportar. Està pensada perquè els socorristes la duguin plegada i desinflada, enganxada a la cintura, de manera que puguin nedar fins al punt on hi ha la víctima sense impediments. L'han d'inflar amb un gest simple i àgil: estirant un cordó, amb una sola mà. D'aquesta manera, es pot reduir significativament el temps de resposta en els rescats aquàtics. A més, quan els socorristes no hagin d'actuar en rescats, mentre facin tasques de vigilància (un 98 % del temps), poden tenir les mans lliures per dedicar-se a feines preventives relacionades amb la seguretat dels banyistes.

 


Des de les comarques gironines i per a tot el món

 

La informació relacionada amb el desenvolupament i fabricació de la nova boia ja s'ha posat a l'abast de tothom per mitjà de dos portals d'innovació, Innoget.com i Enterprise Europe Network. L'accés és lliure, amb una llicència amb codi obert. També es promocionarà per mitjà d'accions diverses, com ara la participació en congressos del sector i la publicació d'un treball científic fruit del procés d'avaluació en una de les revistes de gran impacte en el sector, Emergencias, de la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències.

Per avaluar i millorar el dispositiu, s'han fet més de 200 simulacres de salvament a les platges de l'Escala, Lloret, l'Estartit i Empuriabrava i també a la del Bogatell (Barcelona). Hi han col·laborat l'INEFC i els equips de socorrisme de la Creu Roja, Proactiva, Rescatadores i dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. L'equip de les platges de Barcelona, el Grupo de Investigación de Actividades Acuáticas y Socorrismo (GIAAS) de la Universidade da Coruña i i el grup d'investigació Rendimiento y Motricidad del Salvamento y Socorrismo (REMOSS) de la Universidade de Vigo també hi han donat suport.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització