Notícies

 

75 persones, recuperades amb els desfibril·ladors de la xarxa de Dipsalut

Fotografia del desfibril·lador implantat al Parc Científic i Tecnològic de Girona

15/10/2021

75 persones, recuperades amb els desfibril·ladors de la xarxa de Dipsalut

Els últims casos han succeït a Maià de Montcal i Caldes de Malavella aquest 12 d'octubre. Els aparells implantats als municipis gironins amb el "Girona, territori cardioprotegit" han permès recuperar el batec a dos homes, de 27 i 66 anys respectivament.

Una de les actuacions ha tingut lloc al municipi de Maià de Montcal, a la Garrotxa. Concretament, al camp de futbol, on s'hi disputava un partit. Un dels judadors de l'equip local, de 27 anys d'edat, s'ha desplomat de manera sobtada. Gràcies a la ràpida actuació dels presents, que han anat a buscar el desfibril·lador que hi ha prop de les instal·lacions (situat a la façana del casal del poble) i l'han aplicat, l'home ha pogut recuperar el batec momentàniament. Després, els sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques han continuat amb les manibores de reanimació, l'han estabilitzat i l'han traslladat a un centre hospitalari.

 

L'altre cas ha estat a Caldes de Malavella, la Selva, també el passat 12 d'octubre. En aquesta ocasió, han estat agents de la Policia Local els que han reanimat inicialment, amb un dels desfibril·ladors que els va cedir Dipsalut i duen dins els vehicles, un home de 66 anys que havia patit una aturada cardíaca al seu domicili.

 

Amb aquestes, ja són 75 les persones recuperades inicialment- gràcies als desfibril·ladors públics i a la intervenció dels cossos de primera resposta i la ciutadania- des de l'inici del "Girona, territori cardioprotegit".


En total, els municipis de la demarcació compten amb 783 desfibril·ladors cedits en el marc d'aquest programa. Els cossos d'emergències (policies, protecció civil...) en duen dins els seus vehicles i també n’hi ha de disponibles a l’espai públic, a places, carrers i façanes d’equipaments. A aquests aparells cal sumar-hi la cinquantena de desfibril·ladors que es deixen de manera temporal a ajuntaments i a entitats per a cardioprotegir activitats considerades de risc. Des de l’Organisme es forma gratuïtament i de manera continuada els usuaris intensius d’aquests aparells. També s’ofereix una formació més bàsica a tota la ciutadania. L’objectiu és transmetre les pautes bàsiques per poder socórrer algú que pateix una aturada cardiorespiratòria i promoure l’ús dels aparells de desfibril·lació externa.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització