Notícies

 

Claus per a la criança positiva

Fotografia de banc d'imatges

20/12/2021

Claus per a la criança positiva

Es basa en educar des del respecte i l'amor, fomentant les habilitats, capacitats i actituds necessàries per a la vida. S'ha demostrat que aquesta metodologia afavoreix el desenvolupament ple i harmoniós dels infants, així com la seva salut integral. Des del «Sigues tu en família» oferim formacions en les que es donen eines per educar en aquesta direcció.

La primera infància es considera un període crucial per al desenvolupament de les persones i constitueix la base del que serà una vida saludable i plena. Nombroses investigacions confirmen que els entorns estimulants i positius influeixen en el bon desenvolupament del nen o nena en tots els aspectes de la seva vida (Comisión para Reducir las DSS en España, 2010).


La Convenció sobre els Drets de la Infància (Nacions Unides, 1989) és d’obligat compliment al nostre país. Reconeix als infants el dret a la salut, a gaudir de la seva infància, a ser protegits, escoltats i a tenir llibertat per expressar les seves opinions. Es posa de relleu la protecció i la promoció de la salut dels infants, de manera que els estats han de garantir el seu desenvolupament físic i mental, però també l’espiritual, moral i social. Per tant, cal desenvolupar polítiques públiques per donar l’assistència necessària a les famílies perquè puguin assumir les seves responsabilitats en aquest àmbit.


En la mateixa línia, l'any 2006 el Consell d'Europa publica unes recomanacions en les que insta als estats membres a desenvolupar polítiques públiques de suport a la criança positiva, ja que l’infant, per aconseguir un desenvolupament ple i harmoniós, ha de créixer en un entorn familiar de cura, amor i comprensió.

 

Contribuir al desenvolupament integral de l’infant


La criança positiva avantposa l’interès superior de l’infant i el reconeix com a ciutadà actiu, creatiu i amb participació social. Els infants ho fan tot millor quan la seva família es mostra afectuosa i comprensiva, passen temps amb ells, coneixen la seva vida i comprenen la seva conducta, esperen que compleixin les normes, els animen a comunicar-se obertament i reaccionen a les males conductes aplicant mesures adequades i explicacions en lloc de càstigs severs.

 

Els elements clau de la criança positiva són:


- La cura i la protecció, que significa respondre a la necessitat d'amor, afecte i seguretat de l'infant.


- L'estructura i l'orientació, que implica proporcionar a l'infant la sensació de seguretat i predicibilitat i, alhora, certa flexibilitat.


- El reconeixement vers l'infant a ser vist, escoltat i valorat com a persona.


- La capacitació per augmentar l'autoconfiança, les seves competències i el control personal.



Partint d’aquest marc, des de Dipsalut desenvolupem el «Sigues tu en família», oferint diferents recursos i serveis a les famílies i als professionals que les acompanyen, per tal que puguin criar els seus fills i filles des d’aquesta perspectiva. Podeu consultar les sessions i activitats que inclou, a: www.siguestu.cat, apartat “Famílies”.


Foto de Personas creado por bristekjegor - www.freepik.es">Fotografia de banc d'imatges creada per bristekjegor

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització