Notes de premsa

19/02/2016

Girona acull unes jornades que volen “trencar el silenci” sobre el dol gestacional i neonatal

 

Perdre el fill que esperen durant la gestació o pocs dies després de néixer és una de les experiències més traumàtiques que poden viure uns pares. Un dol que ha de conviure amb el tabú que rodeja les morts neonatals i gestacionals en la nostra societat i que fa encara més dolorosa la pèrdua.

Amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la necessitat de fer visible el dol gestacional i neonatal, Xadol i l’Associació Umamanita han organitzat unes jornades que tindran lloc del 20 de febrer al 5 de març al Centre Cívic de Santa Eugènia de Girona. Sota el lema “Trencant el Silenci”, psicòlegs, metges, infermers, pares i mares abordaran des de diverses perspectives les morts intrauterines, que són les produïdes a partir de la setmana 28 de gestació.

El tret de sortida a les jornades “Trencant el Silenci” tindrà lloc demà a les 10:30 hores al Centre Cívic de Santa Eugènia amb la presentació de l’exposició “Stillbirth”, dedicada a les famílies que han viscut la pèrdua d’un fill en el període gestacional o neonatal. En aquesta mostra fotogràfica ideada per l’artista Norma Grau, les famílies reivindiquen la seva paternitat a través de fotografies on mostren els objectes que els seus nadons no van arribar a estrenar. “Stillbirth” fa visible i recorda a l’Óscar; en Nil; la Jana; l’Adrià; la Cora... tots ells nens i nenes que van morir durant el procés de gestació o pocs dies després de néixer.

A partir de les 11:30 hores, el Centre Cívic de Santa Eugènia acollirà demà diverses xerrades on es tractarà el dol gestacional i neonatal i on intervindran diversos experts com ara la co-fundadora d’Umamanita, Jilian Cassidy, que presentarà l’estudi “Acabant amb les morts intrauterines prevenibles”, una investigació desenvolupada per 216 experts de més de 100 organitzacions de 43 països on s’analitzen les morts intrauterines prevenibles. L’associació Umamanita està especialitzada en donar suport a les famílies que han viscut la mort gestacional o neonatal.

Les conferències sobre el dol gestacional i neonatal “Trencant el silenci” continuaran el 5 de març amb una xerrada dedicada “al dol i els nens” on entre d’altres, intervindrà Lourdes Garcia Puig, mare i autora de “Records dolços d’un adéu”, un llibre editat per Dipsalut i que recull l’experiència real d’una nena que pateix la mort d’una germana dins la panxa de la mare i les converses que la petita manté amb la seva mare.











Per a més informació:
Sílvia Bonet i Costa
sbonet@dipsalut.cat
972 414 720 // 699 01 27 87

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització