Notes de premsa

11/10/2016

El Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut ha atès una cinquantena de persones aquest estiu

 

Els psicòlegs especialitzats en emergències de Dipsalut han intervingut en dotze ocasions entre els mesos de juny i setembre. Han donat suport psicològic a cinquanta-dues persones que havien estat víctimes d’accidents de trànsit, agressions sexuals, robatoris amb força, ofegaments, episodis de pànic col·lectiu i altres esdeveniments traumàtics.

La intervenció psicològica es realitza amb la màxima immediatesa possible i, habitualment, en el mateix lloc on han succeït els fets. S’intervé tant amb les víctimes directes dels esdeveniments com amb els familiars o altres afectats. L’atenció psicològica també s’ofereix als professionals que treballen en emergències i que puguin necessitar-ho.

L’equip de psicòlegs de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona s’encarrega, entre d’altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar. També procura minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les víctimes i prepara les persones per afrontar el dolorós procés que gairebé sempre els espera. A banda d’aquesta primera atenció en el lloc de l’emergència, es dóna continuïtat al tractament per als usuaris que així ho necessitin, a través d’un mecanisme de derivació urgent a la Xarxa de Salut Pública.

El coordinador del Servei, Jordi Frau, explica que “l’objectiu principal en la majoria de les intervencions és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides i evitar que desenvolupin patologies posttraumàtiques”.

El Servei d’Emergències Psicològiques acostuma a prestar-se en situacions d’alt potencial traumàtic com ara morts d’infants i adolescents, accidents amb víctimes mortals, agressions sexuals, morts violentes o desastres amb damnificats.

El poden activar (les 24 hores i els 365 dies de l’any) alcaldes i alcaldesses dels municipis gironins o els regidors en qui deleguin, els comandaments de les policies locals, els caps dels equips de protecció civil, els responsables dels serveis socials i els dels diferents cossos d’emergències de la Generalitat de Catalunya. Ho fan trucant a un número d’ús restringit. L’equip de psicòlegs de Dipsalut està coordinat amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.


NOTA: adjuntem imatges d’una simulació d’intervenció del Servei d’Emergències Psicològiques.


Per més informació:
Noemí Guillem, tècnica de Difusió
nguillem@dipsalut.cat
972 414 720, 699 012 787

Dades de contacte

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització