Notes de premsa

23/11/2017

Entra en funcionament la planta pionera d’eliminació de nitrats

 

Ha estat finançada per la Unió Europea i Dipsalut i es basa en la tecnologia d’electrodesnitrificació de l’empresa Hydrokemós. Potabilitzarà l’aigua del municipi de Borrassà; el primer de Catalunya a disposar d’aquesta nova tecnologia.

L’estació d’eliminació de nitrats ideada per l’empresa de Torelló Hydrokemós ha començat a funcionar de manera contínua. Durant aproximadament quatre mesos, l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA) n’analitzarà l’aigua resultant del procés d’electrodesnitrificació que utilitza per tal de comprovar que compleix tots els paràmetres de qualitat. Passat aquest temps i un cop realitzats, si cal, els ajustos necessaris, la planta es connectarà a la xarxa municipal i subministrarà aigua a tota la població.

La planta és annexa al dipòsit municipal d’aigua de Borrassà. Ha costat aproximadament 200.000 euros, el 70% dels quals han estat subvencionats per la Unió Europea en el marc del programa H2020 SME instrument, del projecte Watify atorgat a Hydrokemós. El 30% restant a anat a càrrec de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.

La nova tècnica que s’utilitza ha estat concebuda per l’empresa Hydrokemós, que l’ha desenvolupat amb el suport de Dipsalut. Es basa en un procés d’electrodesnitrificació que aconsegueix transformar els nitrats en nitrogen gas i oxigen. Aquests gasos es poden alliberar a l’atmosfera ja que són totalment innocus tant per al medi ambient com per a la salut de les persones. A diferència d’altres tractaments, la nova tecnologia aconsegueix eliminar els nitrats en comptes de transformar-los en altres residus també contaminants i difícils d’eliminar (salmorres de nitrats i altres sals). A més, permet aprofitar tota l’aigua, consumeix poca energia i no usa additius químics ja que fa servir com a reactius el contingut natural de clorurs de les aigües de pou. El seu cost, d’entre 0,2-0,3 euros per metre cúbic és més baix que el de les tècniques existents fins ara.

El sistema opera en continu i a la sortida de la planta s’analitzen els paràmetres i es comprova que s’hagin eliminat els nitrats per sota de 50ppm, que és el que recomana l’Organització Mundial de la Salut. Només llavors s’incorpora l’aigua ja descontaminada a la xarxa pública, per al consum humà.

La nova tecnologia ja s’ha testat amb èxit en dues proves a petita escala dutes a terme al mateix municipi de Borrassà i al de Caldes de Malavella. Ara entra en fase industrial amb la posada en ús de la planta de Borrassà, que permetrà potabilitzar uns 100 metres cúbics d’aigua del subsòl al dia.

L’alcalde del municipi, Ferran Roquer, ha destacat que “a partir del mes de març o abril, un cop s'obtingui l'autorització de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, podrem abastir d’aigua potable tots els veïns del municipi gràcies a aquest sistema". Ha explicat que, fins el moment, l’aigua de la xarxa de Borrassà (que prové del pou municipal) només s’ha pogut fer servir per a la neteja o per a la higiene personal. En cap cas –degut a la contaminació per nitrats- s’ha pogut utilitzar per cuinar o per beure.

Amb aquesta tècnica s’aporta una nova solució a la contaminació dels aqüífers per nitrats. El president de Dipsalut, Josep M. Corominas, ha subratllat, però, que cal abordar el problema en origen i ha demanat “un esforç a tothom per evitar que es contaminin els aqüífers”.

La CEO d’ Hydrokemós, Ruth Canicio, i l’alcalde de Borrassà han insistit també en aquest punt i han demanat que es treballi conjuntament per evitar la contaminació per purins i adobs nitrogenats procedents de la ramaderia i l’agricultura intensives.





Per més informació:
Noemí Guillem, tècnica de Difusió
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 699012787

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització