Notes de premsa

22/02/2021

Dipsalut edita conte per acompanyar els infants en la gestió de moments difícils

 

El llibre, que es troba disponible per a tothom en la web del programa «Sigues tu», està pensat per ajudar pares, mares, familiars, tutors o professionals a explicar als infants de 4 a 12 anys com afrontar situacions de crisi.

Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha editat Conte per a moments difícils, un llibre que, de manera molt visual i planera, vol ser una eina per apropar-se als més petits i facilitar la comunicació amb ells quan viuen moments complicats que poden trasbalsar-los fàcilment. La seva autora és Verònica Brea i Jiménez, mestra i psicòloga del Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut.

Conte per a moments difícils es troba disponible a la pàgina www.siguestu.cat (apartat «Recursos»): es pot llegir, descarregar o compartir de manera completament lliure. El seu objectiu principal és ajudar els infants a entendre que no estan sols, que allò que els passa és normal i que és recomanable deixar-se ajudar i acompanyar.

Tant l’autora del conte com la responsable de les il·lustracions, Montse Fletas i Torrent, han dut a terme aquesta feina de manera desinteressada. L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona n'ha assumit l'edició per tal que el recurs arribi a tothom que pugui necessitar-lo. També s’està treballant en la traducció a altres idiomes.



Aprendre a gestionar les emocions

En el llibre es normalitza la simptomatologia que es produeix en els infants davant situacions angoixants, i es mostren com a habituals i comprensibles reaccions ben diferents davant d’esdeveniments tràgics, tristos o incerts.

El text també inclou consells sobre com gestionar les emocions i exemples que poden ajudar a passar de la millor manera possible el procés de resolució de la crisi. Entre les recomanacions que es fan, hi ha la d’expressar les emocions, deixar-se acompanyar o procurar realitzar activitats plaents, com jugar o quedar amb els amics.

Així mateix, en el llibre s’exposa que als infants els cal passar per un procés de reorganització de l’entorn i que, després, progressivament, tot es va estabilitzant. El text inclou, al final, una guia per a famílies i per a professionals amb orientacions sobre com i quan utilitzar el recurs.



Un conte per a tothom

A part d’estar disponible en versió digital a la web de «Sigues tu», el programa d’educació per a la salut de Dipsalut, el llibre també s‘ha editat en paper. S’està treballant per fer-lo arribar a professionals que tracten amb infants que han viscut situacions traumàtiques, com ara els equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP), els d’atenció a la infància i l’adolescència, l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte, els grups d’Atenció a la víctima, les unitats de trànsit dels Mossos d’Esquadra o el Centre d’Emergències i Urgències Socials de Barcelona (CUESB).

A més, se n’han lliurat exemplars al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i a altres administracions i entitats col·laboradores que actuen en aquest àmbit, com, per exemple, les organitzacions no lucratives que tracten amb menors. També el tenen, els psicòlegs del Servei d’Emergències Psicològiques i els facilitadors del programa «Sigues tu».

A la distribució del llibre s’hi sumen diverses sessions de formació adreçades als professionals implicats, en les quals s’aprofundeix en la comunicació i l’acompanyament dels menors en moments de crisi. També s’han programat formacions centrades en situacions concretes, com per exemple l’abordatge de la mort i dels processos de dol a les aules.



NOTA: adjuntem imatges de la portada del conte

 

Per més informació:
Noemí Guillem, tècnica de Comunicació
nguillem@dipsalut.cat
972 414 720, 699 012 787

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització