Notes de premsa

30/09/2022

La Diputació de Girona distribueix productes d’higiene menstrual per valor de 20.000 euros a través de Dipsalut

 

Contribuir a combatre la pobresa menstrual a les comarques gironines. Amb aquest objectiu, Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha adquirit 3.250 productes d’higiene menstrual a través de l’organització lucrativa Banc Farmacèutic. Concretament, 2.050 compreses de roba reutilitzables i 1.200 copes per recollir el flux menstrual. En total, s’hi han destinat 20.000 euros.

Aquests productes s’estan repartint entre els Centre de Distribució d’Aliments de la demarcació i entre els serveis d’aliments en format d’autoservei gestionats per Càritas Diocesana de Girona. Se’n troben de disponibles, doncs, a 17 centres, els dels municipis de: Girona, Salt, Santa Coloma de Farners, Amer, La Cellera de Ter, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Palafrugell, La Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Roses, Figueres, Banyoles, Olot i Ripoll. Les dones que, per la seva situació econòmica, són usuàries d’aquests serveis en podran disposar segons les seves necessitats i preferències.

En funció de la sortida d’uns o altres articles, es preveu realitzar noves compres properament, així com anar adequant la distribució dels productes.

La vicepresidenta tercera i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, acompanyada de la diputada d’Acció Social, Teresa Brunsó, han visitat aquest divendres al migdia un d’aquests centres de Distribució d’Aliments, el de Figueres. Allà, s’han reunit amb representants de Càritas i del Banc Farmacèutic, les dues entitats amb les quals es porta a terme aquest projecte.

Els objectius

L’acció busca facilitar l’accés als productes d’higiene menstrual, un bé de primera necessitat que no està a l’abast de tothom. Segons dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) del 2021, la despesa en aquests articles al llarg dels anys que es té la regla acostuma a superar els 2.000 euros i més d’un 22% de dones afirma no haver-hi tingut accés en algun moment de la seva vida per motius estrictament econòmics. L’estudi «Equitat i Salut Menstrual» de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), del 2022, apunta, que són quatre de cada deu les dones que, en alguna etapa, no s’han pogut permetre els productes que haurien volgut utilitzar.

Amb la distribució gratuïta de copes i compreses reutilitzables, Dipsalut també busca promoure l’ús de materials sostenibles, que tinguin el menor impacte possible sobre el medi ambient. En aquest sentit, la Fundació Prevenció Residus i Consum Responsable (Rezero), recull que cada any, només a Catalunya, es generen al voltant de 9.000 tones de residus de productes menstruals no reutilitzables.

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, subratlla la importància d’idear i desenvolupar accions des de la transversalitat: «El feminisme, la justícia social i la sostenibilitat han de ser a la base de totes les actuacions, perquè estan absolutament relacionades. Cal que es tinguin en compte sempre, que s’incloguin a cada acció, si realment volem canviar les coses a millor».

Maria Puig ha explicat que amb aquesta petita acció per a l’equitat menstrual «a banda de facilitar l’accés a productes bàsics -i millors, a tots els nivells, tant per salut com per sostenibilitat- busquem visibilitzar aquesta problemàtica, la de la pobresa menstrual, que encara és tabú per a moltes persones. I recordar que la pobresa massa sovint té rostre de dona».

En aquest sentit, ha tornat a lamentar la feminització de la pobresa: «Té una major incidència en les dones. Arreu del món, totes les nenes i dones hi estem molt més exposades. La bretxa de gènere i la pobresa són dues desigualtats del tot connectades que vulneren constantment els nostres drets i contra les que s’ha de lluitar de manera decidida, en totes les accions, des de les que poden semblar més petites fins a les de gran abast».
Aquesta actuació se suma a la col·laboració estable que la Diputació de Girona, a través de Dipsalut, té en el projecte de Centres de Distribució d’Aliments, així com a les iniciatives addicionals que es duen a terme conjuntament amb Càritas i altres entitats no lucratives (aprovisionaments de productes d’higiene personal i de la llar, de medicaments i articles farmacèutics, i cobertura d’altres necessitats bàsiques).


Visita a l’Hospital de Figueres

Prèviament, la vicepresidenta tercera, Maria Puig, i la diputada Teresa Brunsó també han estat a l’Hospital de Figueres, acompanyades de l’alcaldessa, Agnès Lladó.

Aquesta visita s’emmarca en les trobades que s’estan portant a terme amb les gerències dels hospitals de les comarques gironines per conèixer de primera mà els projectes orientats al foment de la salut en els quals col·labora Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.


NOTA. Adjuntem imatges de la visita de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, i la diputada d’Acció Social, Teresa Brunsó, al Centre de Distribució d’Aliments de Figueres i a l’Hospital de Figueres d’aquest 30 de setembre (Diputació de Girona / Martí Artalejo).

 

Per a més informació:

Oficina de Protocol, Premsa i Comunicació
comunicacio@ddgi.cat
Tel. 972 18 48 64

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització