El programa “Activa’t amb la Natura” de Dipsalut distingit amb un premi PAAS 2024
El projecte, inclòs dins el Programa d’Activitat Física de Dipsalut, ha rebut l’accèssit en l’àmbit comunitari dels premis de Pla d’Activitat Física, Esport i Salut de la Generalitat de Catalunya.
Els premis PAAS tenen com a objectiu identificar, reconèixer i difondre els projectes o iniciatives que millor han contribuït a assolir els objectius del PAAS en els àmbits d’actuació següents: educatiu, sanitari, comunitari, social, laboral i de recerca.
L’”Activa’t amb la Natura” forma part del Programa d’Activitat Física de Dipsalut i treballa la natura de proximitat com actiu de salut a nivell físic i emocional.
Han recollit el premi de mans de la Consellera de Salut de la Generalitat, Olga Pané, la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i la coordinadora del programa, Gemma Brunet. També les ha acompanyat la cap del servei de Promoció de la Salut de Dipsalut, Maria Estrada. La doctora Carmen Cabezas ha rebut el reconeixement PAAS 2024 a la trajectòria professional.
La XVII Jornada PAAS – Carles Vallbona 2024 Jornada, que ha tingut lloc el 26 de novembre a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, és un acte centrat en la salut pública i la promoció de la salut. Forma part d'una sèrie de reunions anuals organitzades per parlar dels avenços i estratègies en la promoció de la salut, especialment relacionades amb el Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAAS), que aborda iniciatives d'activitat física, esport i promoció de la salut a Catalunya.
El nom de Carles Vallbona, una figura destacada de la salut pública, l'esdeveniment reuneix professionals de diversos àmbits com la sanitat, l'educació i els serveis socials per compartir experiències, resultats de la investigació i enfocaments innovadors per millorar la salut comunitària. Normalment, cobreix temes com ara la política de salut, les mesures preventives de salut i les intervencions de salut pública destinades a millorar el benestar general.
La natura com a actiu de salut
El 2021, Dipsalut es va adherir a la Declaració sobre la interdependència entre la salut i la natura a Catalunya, un manifest pioner promogut per entitats com la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), Som Natura, administracions públiques i centres de recerca.
Durant tot l’any 2021 i part del 2022, Dipsalut, en col·laboració amb membres de la Taula Salut Natura, va iniciar el desenvolupament d’un nou model d’intervenció per integrar el concepte de salut planetària i les línies de treball definides en la Declaració, amb l’objectiu d’incorporar-lo al Programa de Parcs Urbans i Xarxes d’Itineraris Saludables. La pandèmia de la covid també havia obligat a traslladar les activitats físiques dels parcs urbans a entorns naturals periurbans per evitar els riscos de contagi, amb el qual s’accelerava la necessitat de replantejar les estratègies de promoció de la salut desenvolupades fins aleshores.
Aquests dos factors, la Declaració i l’ús dels entorns naturals en el marc del programa, van ser els detonants per a l’elaboració de la proposta «Activa’t amb la natura».
El programa «Activa’t amb la natura» integra diverses iniciatives que comparteixen un enfocament comú: la millora de la salut i el benestar mitjançant la connexió amb la natura i l’adopció d’hàbits positius en la vida quotidiana. Entre aquestes iniciatives, la Healthy Parks, Healthy People Europe, promoguda per la Federació EUROPARC, una xarxa que uneix parcs nacionals, reserves naturals, àrees protegides marines i paisatgístiques, juntament amb llocs Natura 2000 a tot Europa. El seu objectiu és millorar el benestar de les persones i fomentar actituds pro-natura a través de l’ús de parcs i àrees protegides. Això implica promoure un enfocament de «natura per a tothom», amb la finalitat de millorar la salut pública i reduir les desigualtats en salut.