Notícies

 

El Programa de seguiment i vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut confirma l’establiment del vector al municipi de Ripoll

Exemplar de mosquit tigre adult fotografiat a Ripoll per un Agent Rural

16/08/2023

El Programa de seguiment i vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut confirma l’establiment del vector al municipi de Ripoll

• L’alerta arriba a través dels Agents Rurals que fotografien un exemplar de mosquit tigre adult a la capital del ripollès, i això permet als tècnics del Programa de seguiment i vigilància del Mosquit Tigre a la demarcació de Girona confirmar l’establiment del vector al municipi. • L’alarma va saltar a mitjans de maig quan un parell d'alumnes que participaven al Projecte Educatiu del programa de Dipsalut varen portar larves de mosquit tigre agafades a Ripoll.

A finals de la setmana passada un agent rural de l’àrea del Ripollès va poder fotografiar de manera clara un exemplar mascle d’Aedes albopictus adult. El cos d’agents rurals col·labora habitualment amb el programa de Dipsalut en el marc del seguiment i vigilància de l'expansió del mosquit tigre de la Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i el Control de mosquits vectors impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.


L’agent rural va enviar de seguida les fotografies als tècnics del programa de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, que, amb les fotos i les 3 mostres de larves del mes de maig de 2023 agafades pels alumnes del projecte educatiu, donen per establert aquesta espècie al municipi de Ripoll.


Recordem que a mitjans de maig, un parell d'alumnes que participaven al Projecte Educatiu del programa ens van enviar 3 mostres amb diverses larves de mosquit tigre agafades a Ripoll.
En aquell moment, tot i que un dels alumnes va confirmar que la mostra l'havia agafat en el lloc del municipi de Ripoll que va anotar a la fitxa, des del Servei de Control de Mosquits vàrem voler fer una prospecció per la zona per a reconfirmar-ho. La prospecció es va fer la primera setmana de juny i, llavors, no va tenir els resultats esperats ja que no es varen trobar larves de mosquit tigre i tampoc es va veure cap exemplar adult.


La presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, explica que “des de l’Organisme Autònom ja ens hem posat en contacte amb l’Ajuntament de Ripoll per a comunicar-li la presència del Mosquit Tigre al seu municipi per tal que puguin emprendre les mesures pertinents de tractament de plagues i també perquè puguin demanar suport econòmic mitjançant les subvencions de plagues de Dipsalut (PT10) quan s’obri el termini de sol·licitud.” Puig recorda que el 2019 Dipsalut ja va fer la cartografia dels embornals de Ripoll per saber en quins s’acumula aigua i pot créixer el mosquit tigre.


Quan en un municipi com ara Ripoll es confirma l’establiment de l’Aedes albopictus, els tècnics del Programa de seguiment i vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut recomanen la redacció del Pla de Prevenció i Control Municipal i ofereixen assessorament tant per la redacció del pla com per dur a terme accions de control d’aquesta espècie, a la vegada de facilitar els recursos oportuns per realitzar una sensibilització de la població.


El Projecte Educatiu, una eina clau per la lluita contra el mosquit tigre a comarques gironines


Des de l’any 2008, el programa de seguiment i vigilància del mosquit tigre impulsat per Dipsalut desenvolupa un projecte educatiu on participen gran part de les escoles de tota la demarcació de Girona. El Projecte educatiu del mosquit tigre s’ha implantat amb èxit arreu de la província de Girona comptant amb una participació mitjana de 6.000 alumnes per edició, que fan un total de 90.000 fins a data d’avui.


Aquest projecte té com a objectiu principal conscienciar els/les alumnes de 5è de primària sobre les mesures preventives necessàries per evitar l’augment del mosquit tigre.


Veient la bona acollida que té el projecte educatiu i com n’és d’efectiu a l’hora de detectar nous casos, aquest any hem fet un salt qualitatiu i l’hem ampliat als casals d’estiu municipals, adaptant la proposta al context del lleure i aprofitant que l’estiu és el moment de l’any on més incidència i molèsties causa el mosquit tigre. El balanç de participació és positiu ja que s’ha impartit el taller a 8 casals de lleure de la demarcació amb un total de 190 participants d’edats compreseses entre els 8 i 14 anys.


Tal com apunta la presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, “aquesta tasca de conscienciació és bàsica ja que es calcula que, si cada persona es responsabilitzés d’evitar que el mosquit tigre criés a casa seva, es reduiria un 70% la supervivència de l’insecte”.


Totes les accions de control en l’àmbit municipal es fan des del Programa de seguiment i vigilància del Mosquit Tigre a la demarcació de Girona. 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització