Notícies

 

20/06/2024

El primer Congrés de Salut i Món Local abordarà la millora de la salut de les persones des dels municipis

• El 30 de setembre i l’1 d’octubre l’esdeveniment reunirà alcaldes, regidors i altres representants i professionals del món local sota el lema «Accions locals per a reptes globals» • El Congrés és una iniciativa conjunta del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona; l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) • L’objectiu és debatre sobre com poden contribuir els municipis a la salut i el benestar de la població, i treballar conjuntament en el full de ruta de les polítiques locals pel que fa a l’atenció de les persones

Alcaldes, regidors i altres representants i professionals del món local i de la salut es reuniran els pròxims 30 de setembre i 1 d’octubre a Barcelona amb motiu del primer Congrés de Salut i Món Local, que se celebrarà sota el lema «Accions locals per a reptes globals». L’objectiu de l’esdeveniment, que tindrà lloc al Museu de la Ciència (CosmoCaixa), és debatre entorn del paper dels municipis en la millora de la salut i el benestar de la població, i treballar conjuntament en el full de ruta de les polítiques locals pel que fa a l’atenció a les persones.


El Congrés de Salut i Món Local és una iniciativa conjunta del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).


L’esdeveniment girarà entorn dels eixos temàtics següents: salut en totes les polítiques, integració social i sanitària, salut planetària i món local, envelliment i salut, salut pública i municipis, i competències municipals i governança en salut i atenció social.


Per abordar aquestes temàtiques, el Congrés s’organitzarà en taules rodones, tallers i conferències, amb ponents d’àmbit nacional i internacional. Entre ells, l’advocada i exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena; el president del Consell Econòmic i Social (CES) d’Espanya, Antón Costas; l’economista i exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) David Elvira; la secretària de Salut Pública del Departament de Salut, Carmen Cabezas; la directora de l’Observatori de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Maribel Pasarín, i la directora general d’Afers Econòmics de la Salut de Dinamarca, Nanna Skovgaard.


Es calcula que al voltant del 80 % dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb els hàbits de vida, la xarxa social i comunitària de la persona, així com amb les condicions socioeconòmiques, culturals i mediambientals. Per això, tal com explica el president del Comitè Organitzador del Congrés, Josep Mayoral, «els ajuntaments i les polítiques de proximitat tenen un paper cabdal a l’hora de promoure la salut de la població i afavorir entorns saludables».


El Congrés de Salut i Món local pretén, en aquest sentit, ser un punt de trobada del món local per compartir coneixement i experiències sobre les polítiques municipals d’arreu del territori i en l’àmbit internacional, i reflexionar sobre com des de la proximitat es pot donar resposta a reptes tan globals com l’envelliment de la població, la preparació davant futures pandèmies o els efectes del canvi climàtic. «Un municipalisme actiu és clau per millorar la salut i la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes i, alhora, és indispensable per a l’eficiència i la sostenibilitat del sistema de salut», assegura Mayoral.


El programa del Congrés pot consultar-se aquí i les inscripcions ja estan obertes, mitjançant el corresponent formulari.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització