Notícies

 

Dipsalut actua en 78 platges i 700 piscines per tal de garantir-ne la salubritat

Dipsalut actua en 78 platges i 700 piscines de les comarques gironines per tal de garantir-ne la salubritat

25/06/2012

Dipsalut actua en 78 platges i 700 piscines per tal de garantir-ne la salubritat

Aquest estiu, Dipsalut revisa la sorra i les dutxes i rentapeus de 78 platges de 19 municipis gironins. L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona també avalua 700 piscines d’ús públic de 200 localitats. L’objectiu d’aquestes accions és minimitzar els riscos que aquests equipaments puguin comportar per a la salut dels usuaris.

 

Aquest estiu el Programa de suport a la gestió del risc derivat de les platges de Dipsalut es desenvolupa en 78 platges de 19 municipis de les comarques gironines. A través d’aquest programa, l’Organisme de Salut Pública ajuda els ajuntaments a reduir els riscos que aquests espais poden comportar per a la salut de les persones. Per exemple, s’ha pogut comprovar que algunes patologies dermatològiques estan associades a una higiene insuficient de les sorres.

 

La primera acció és una visita en la què els tècnics obtenen una primera impressió de l’estat de cada platja i determinen el nombre i les característiques dels serveis que ofereix. Tan bon punt s’ha instal·lat les dutxes i rentapeus, es fa una neteja i desinfecció inicial dels difusors d’aquests equipaments. Posteriorment se n’agafen mostres d’aigua i s’analitzen al laboratori per determinar si hi ha legionel·la. El fet que, majoritàriament, aquestes instal·lacions es muntin de nou cada estiu i que siguin d’aigua freda, fa molt baix el risc de propagació del bacteri. No obstant, si es detectés legionel·la, s’avisaria immediatament l’ajuntament afectat i es faria una neteja profunda de manera immediata. Després es repetirien les analítiques per certificar l’eradicació del bacteri i es recomanarien mesures per tal que la situació no es tornés a repetir.


Els tècnics de Dipsalut també revisen les plataformes de dutxes i rentapeus. Miren si hi ha fongs, indicadors d’una neteja insuficient. En cas de trobar-ne, l’Organisme recomana a l’ajuntament noves pautes de neteja.


El Programa també inclou el control de la sorra. Fins aquest any 2012, les mostres es prenien de la zona que envolta les dutxes– la que, per estar constantment humida, té més risc. Enguany, i com a prova pilot, també se’n prendran d’altres punts (del mig de la platja i a tocar de l’aigua) per tal de determinar si hi ha diferències significatives entre l’estat sanitari de la sorra en un i altre punt i poder afinar encara més el diagnòstic i les recomanacions de neteja que se’n derivin. Les mostres de sorra es porten al laboratori i s’analitzen. Si es detecten microorganismes – com ara paràsits o bacteris-, se n’informa a l’ajuntament per tal que faci una neteja exhaustiva i se li recomana nous protocols de neteja per millorar la higiene de la sorra.


Els anys anteriors, els resultats han evidenciat un, en general, molt bon estat de les platges gironines. Totes les dutxes i rentapeus s’han mantingut lliures de legionel·la i majoritàriament, en bon estat sanitari. Pel que fa a la sorra, només una petita part de les mostres (a l’entorn del 4%) presentaven alguna deficiència. Bàsicament, es van trobar restes fecals per contaminació creuada.


Enguany Dipsalut també revisa 700 piscines d’ús públic. Ho fa dins els programes d’avaluació higiènica i sanitària de les piscines d’ús públic i el de suport a la gestió del risc derivat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o gestió municipal.


Són “piscines d’ús públic” totes aquelles que poden ser utilitzades per qualsevol persona (encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi) com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d’hotels, càmpings, centres esportius... En aquestes instal·lacions hi conflueixen riscos per a la salut dels usuaris que poden estar associats a elements arquitectònics poc apropiats o a un manteniment deficient de la piscina. Garantir-ne la salubritat, siguin o no de titularitat municipal, és una competència dels ajuntaments. Dipsalut els dóna suport en aquesta tasca assumint els serveis de revisió, avaluació i control i recomanant les mesures correctores necessàries per tal que es pugui garantir la seguretat per a la salut dels usuaris d’aquests equipaments.


De les 610 piscines avaluades l’any 2011, 379 (un 62 %) estava en perfecte estat. La resta va presentar algunes deficiències que majoritàriament, no comportaven riscos destacables per a la salut de les persones i que eren fàcilment corregibles, com ara lleus deficiències en el manteniment o no mostrar al públic els resultats de les analítiques que cal fer periòdicament.



Imatge: un tècnic realitzant el mostreig de l’aigua dels difusors de les dutxes i rentapeus de la platja del port de Llançà per tal d’efectuar el control de legionel·la

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització