Notícies

 

França s’inspira en el projecte educatiu de Dipsalut per combatre el mosquit tigre

Una sessió del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre a l'Escola Josep Madrenys de Vilobí d'Onyar

13/11/2016

França s’inspira en el projecte educatiu de Dipsalut per combatre el mosquit tigre

Aquest any, les escoles del litoral mediterrani francès han començat a desenvolupar un programa basat en el del Servei de Control de Mosquits i Dipsalut.

El projecte inclou una part teòrica i una altra, pràctica. Comença amb una explicació de les particularitats del mosquit tigre i del seu cicle vital. S’ensenya els alumnes a identificar-ne les larves, quins són els punts de cria més habituals i que cal fer per evitar-ne la proliferació. Després, es dóna un estoig d’entomòleg a cadascú i es mostra com utilitzar-lo. Amb l’ajuda d’aquest material (pipetes, tubs de mostreig...) els nens i nenes han de buscar i capturar larves de mosquit a casa seva i pels voltants d’aquesta.

Els resultats dels primers treballs de camp, duts a terme aquest estiu, han evidenciat que un 96% dels alumnes del sud-est de França tenien larves de mosquit tigre a casa seva. També ha permès identificar els punts de cria més habituals: plats de sota els testos, abeuradors de les mascotes, piscines amb aigua estancada de fa temps, embornals, canaleres, dipòsits d’aigua i estris i deixalles emmagatzemats a balcons, terrasses i jardins.  

El responsables del programa (l’Entente Interdépartementale pour la démoustication du littoral méditerranéen) afirmen que està aconseguint implicar els infants i les seves famílies en la captura de larves. I que aquest treball els fa adonar que existeixen molts petits espais on el mosquit tigre es pot desenvolupar. Veuen que són a casa seva o ben a prop i es consciencien de la necessitat d’eliminar possibles punts de cria. La manera de fer-ho és ben senzilla: cal evitar acumulacions d’aigua, per petites que siguin.

El projecte és una estratègia de sensibilització de la població. Implicar els ciutadans en la lluita contra el mosquit tigre és important perquè més del 80% dels espais on cria aquest insecte són privats i, per tant, de difícil accés per les administracions.

Aquesta iniciativa s’inspira en el Projecte Educatiu del Mosquit Tigre de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona i el Servei de Control de Mosquits, que es desenvolupa a les escoles de la demarcació de Girona.

El Projecte – que va néixer l’any 2009- ja ha permès implicar 45.000 alumnes i les seves famílies en la lluita contra el mosquit tigre, que pot ser vector de transmissió de malalties com el zika, el dengue o el chikungunya.
 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització