Notes de premsa

17/11/2011

Dipsalut instal·la desfibril·ladors fixos a 6 municipis més

 

Aquest 22 de novembre, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona reprèn la implantació d’aparells fixos. Ho fa després de completar les visites de preinstal·lació a una vuitantena de municipis.Aquestes visites prèvies són necessàries per tal de comprovar que les ubicacions proposades pels ajuntaments compleixin amb els requeriments tècnics per instal·lar els desfibril·ladors. Bàsicament les condicions són: que el terra i/o la paret estiguin preparats i anivellats per tal de poder-hi fixar la columna, que hi hagi disponible una connexió elèctrica i telefònica (de línia o mòbil) - per possibilitar l’alerta automàtica a l’112 i al proveïdor del servei- i que la ubicació no estigui a ple sol, per impedir un escalfament excessiu del desfibril·lador.
 

En les revisions sobre el terreny realitzades fins el moment, s’han detectat algunes correccions a fer per part dels ajuntaments. Principalment es tracta de realitzar petites instal·lacions elèctriques, d’anivellar la superfície o adequar la paret a la què es fixarà la columna, desplaçar mobiliari urbà (papereres o bancs) o instal·lar mesures de protecció solar com marquesines. A mesura que es van implementant aquestes petites correccions, ja es pot procedir a la instal·lació dels desfibril·ladors.


Aquest dimarts 22 de novembre està previst que s’instal·lin els desfibril·ladors de Sant Pere Pescador (2 aparells: un a la façana del poliesportiu del municipi i un altre a l’exterior del camp de futbol) i de Llers (2 aparells: zona poliesportiu i façana del consultori mèdic). L’endemà es començarien a instal·lar els de Port de la Selva (2: als exteriors del centre cívic i del pavelló d’esports) i de Sant Joan les Fonts (2: poliesportiu i camp de futbol). A finals de setmana està previst implantar els aparells de Riudellots de la Selva (2: pavelló d’esports i plaça de l’església) i de Vilajuïga (poliesportiu i centre cívic).


En total, entre els dies 22 i 28 de novembre està previst implantar 12 aparells fixos a 6 municipis. Aquests desfibril·ladors (DEA) se sumen als 19 DEA fixos que l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ja va implantar a 14 poblacions a principis d’estiu (Besalú, La Vall d’en Bas, Vilallonga de Ter, Sant Pau de Segúries, Espinelves, Guils de Cerdanya, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Garrigàs, Sant Miquel de Fluvià, Bescanó, Bolvir, Palau-sator, Cornellà del Terri i Jafre) i al centenar de DEA mòbils que es van cedir a 53 ajuntaments més.


Els desfibril·ladors fixos estan protegits per columnes que es col·loquen en espais públics, sempre a l’exterior, amb l’objectiu que siguin accessibles les 24 hores. Aquestes columnes estan connectades al sistema de geolocalització del Sistema d’Emergències Mèdiques - SEM – per tal que pugui enviar ràpidament una ambulància al lloc fels fets. També emeten una alerta al servei de manteniment per reposar l’aparell utilitzat en menys d’un dia. A més, les columnes estan dotades de càmera de seguretat per tal de dissuadir d’actes vandàlics.


Cal recordar que aquestes tasques es fan en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit, que suposa la implantació de fins a 650 desfibril·ladors automàtics arreu de la demarcació de Girona per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 d’aquests aparells són fixos. 130, mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil) i 20, lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors...). Fins el moment, els desfibril·ladors implantats per Dipsalut ja han permès recuperar dues víctimes de parada cardiorespiratòria.



Imatge: Desfibril·lador fix ubicat a la plaça de l’Ajuntament de Besalú.



Per més informació:

Noemí Guillem, Difusió de Dipsalut.

nguillem@dipsalut.cat

972414720, 699012787

 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització