Notícies

 

Dipsalut inicia una nova fase en la lluita contra el mosquit tigre

Dipsalut inicia una nova fase en la lluita contra el mosquit tigre

04/06/2012

Dipsalut inicia una nova fase en la lluita contra el mosquit tigre

Dipsalut inicia una nova fase del Programa de vigilància i control del mosquit tigre. Seguint l’estratègia catalana establerta per la comissió interinstitucional per a la prevenció i control d’aquest mosquit, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona dedicarà encara més esforços a la sensibilització ciutadana i molts menys a la vigilància entomològica.

 

Enguany el Programa de control del mosquit tigre de Dipsalut sumarà accions per sensibilitzar la població del seu paper en la lluita contra l’insecte i dedicarà menys esforços a la vigilància entomològica. La col·locació de trampes per veure com es dispersa el mosquit i per poder focalitzar les accions de control sobre les poblacions adultes de l’insecte ha perdut sentit, donat que l’experiència d’aquests anys ha demostrat que s’establirà a tots aquells municipis on les condicions ho permetin (on hi hagi una important mobilitat de persones i temperatures superiors als 10 graus la majoria de l’any).


El Programa continuarà incloent mesures per controlar la població de mosquit tigre. Aquest mes de juny començaran les aplicacions de productes biològics per matar les larves que neixin dels ous que el mosquit hagi pogut dipositar en embornals i altres punts de cria situats a l’espai públic. Els ajuntaments podran fer les aplicacions de larvicida amb personal propi (Dipsalut ja ha format tots els treballadors municipals que ho han sol·licitat perquè puguin fer-ho) o encarregar aquesta tasca a una empresa externa. En cas que optin per fer-ho a través de les brigades municipals, l’Organisme de Salut Pública dirigirà i coordinarà les aplicacions a través del proveïdor del Programa, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter. En el cas que es triï contractar una empresa externa, Dipsalut oferirà suport econòmic per fer front a aquesta despesa.


L’Organisme de Salut Pública també actuarà per resoldre les queixes de particulars per molèsties produïdes pel mosquit tigre. Els ciutadans poden fer-les arribar als seus ajuntaments que, al seu torn, les comunicaran al Servei de Control de Mosquits. Els tècnics es posaran en contacte amb els afectats per determinar si realment es tracta de mosquit tigre. Si és així, es desplaçaran al lloc dels fets per eliminar els punts de cria tant del punt d’on ve la queixa com dels voltants (habitatges veïns...). Després informaran tots els veïns de les mesures que han de prendre per evitar que el mosquit proliferi. Perquè puguin recordar-les, se’ls lliurarà un tríptic editat en diversos idiomes on es recullen les recomanacions a seguir.


Des de Dipsalut es promou que els ajuntaments aprovin ordenances municipals que donin cobertura legal per poder fer aquestes actuacions en els domicilis. I és que el 80% dels punts de cria del mosquit es troben en espais privats, com ara jardins de domicilis, terrasses, locals comercials, obres abandonades...Per aquest mateix motiu, s’incideix en la sensibilització de la població per tal que prengui consciència que la millor manera d’evitar les molèsties que provoca aquest insecte és evitant que criï a casa, buidant periòdicament les petites acumulacions d’aigua que poden quedar en testos i altres recipients. Aquesta tasca divulgativa es fa amb diverses accions com el projecte educatiu del mosquit tigre, la difusió dels consells per eliminar els punts de cria a través dels mitjans de comunicació i les brigades municipals que transmeten les recomanacions als veïns de zones considerades de risc.


Pel que fa a les actuacions amb productes químics per matar mosquits adults, es continuarà com fins el moment: realitzant-les només de manera excepcional. Donat que aquests insecticides tenen un clar impacte sobre el medi, només es faran servir de manera puntual davant altes concentracions de mosquit tigre molt localitzades i en indrets on puguin causar grans molèsties a les persones.


L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha explicat l’evolució del Programa de vigilància i control del mosquit tigre a tècnics municipals del centenar d’ajuntaments de la demarcació on l’insecte està establert o que es troben en la zona de risc de dispersió. Ho ha fet en una jornada celebrada a la seu de Dipsalut el passat 25 de maig.



Imatge: jornada del passat 25 de maig

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització